Foto: Kidsweek

Stelling: Ieder kind zou gebarentaal moeten leren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Hands Up: zo heet het nieuwe tv-programma van gebarentolk Irma Sluis en radio-dj Igmar Felicia. Irma Sluis ken je misschien van de persconferenties over corona. Hands Up is bedoeld om kinderen gebarentaal te leren. In het programma voeren zes teams opdrachten uit. Die bestaan uit dove en slechthorende kinderen en BN’ers. Ze mogen alleen met elkaar praten in gebarentaal. Een geweldig idee, vind ik. Voor jullie is het een kleine moeite, want spelen doe je toch. Dan kun je net zo goed meteen iets leren! 

Kleine moeite 

Het maakt de wereld ook iets liever. Want bedenk je eens hoe het moet zijn voor dove en slechthorende kinderen. Die krijgen in één klap veel meer kinderen om mee te praten! En misschien het gevoel dat ze er (nog meer) bij horen. Natuurlijk kun je je ook afvragen of dit echt nodig is. Want de kans is misschien niet zo groot dat je de gebarentaal ook echt zal gebruiken. De vraag is eigenlijk: hoeveel heb je als grote groep over voor een veel kleinere groep? Zelf denk ik dat we wel wat minder aan onszelf en wat meer aan anderen kunnen denken. Hoe klein die groep ook is. Uiteindelijk word je daar zelf ook een beter mens van. Bovendien kan het geen kwaad om een taal te leren die je ouders (waarschijnlijk) niet begrijpen!  

Stelling: Ieder kind zou gebarentaal moeten leren  

Jilt (11): Eens 

‘Ik ben zelf slechthorend en heb een hoortoestel. Als ik dat een keer niet in heb, is gebarentaal heel handig. Dus het zou goed zijn als iedereen het leert op school. En nog een voordeel: als je aan het eten bent, kun je met gebarentaal gewoon doorpraten!’ 

Sade (12): Oneens

‘Ik vind wel dat het makkelijker moet worden om gebarentaal te leren. Zo’n programma vind ik dus wel een goed idee. Ik denk alleen niet dat je het verplicht moet maken, want kinderen moeten al zoveel. Zelf ken ik ook niemand die doof is of slecht hoort, dus ik zou het niet zo vaak gebruiken.’  

Anderen lazen ook: Mondkapje een ramp voor Mae (11).

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook