Foto: Kidsweek

Stelling: Iedereen moet vrij zijn met het Suikerfeest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Als ik even de kans krijg, eet ik de hele dag door: boterhammen, noedelsoep, kaas, chips en drop. Het lijkt me dan ook ongelooflijk moeilijk om helemaal niets te mogen eten of drinken zoals moslims doen tijdens de ramadan. Door te vasten, van zonsopgang tot zonsondergang, zuiveren ze hun lichaam en staan ze stil bij mensen die geen eten of drinken hebben. Ook zijn ze in deze periode nog serieuzer bezig met hun geloof. Terwijl het officieel niet hoeft, zijn er zelfs best veel kinderen die meedoen. Zij verdienen een groot feest! En gelukkig is dat er ook: het Suikerfeest. Daarmee wordt het einde van de vastenmaand gevierd.  

Vrij  

Een heel belangrijke feestdag dus. Hoewel veel kinderen vrij krijgen van school en ook veel mensen vrij nemen van werk, is het officieel geen vrije dag in Nederland. En dat vind ik gek. We hebben zoveel christelijke feestdagen vrij (denk aan Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en kerst). Daarvan kunnen we er toch best een inruilen voor het Suikerfeest? Omdat de Nederlandse bevolking verandert, moeten de feestdagen mee veranderen, vind ik. Dat dit feest elk jaar op een andere datum valt, omdat de maanstand bepaalt wanneer het precies is, is wat lastig. Maar daar wennen we vast wel aan.  

Stelling: Iedereen moet vrij zijn met het Suikerfeest

Amira (9): Eens 

‘Veel niet-moslims weten niet wat het Suikerfeest precies betekent. Ik vier ook geen kerst, maar weet wel wat Kerstmis betekent. Als het Suikerfeest een vrije dag wordt, bespreken de juffen en meesters het ook in de klas. Dan snappen de andere kinderen ook waarom het zo’n belangrijk feest voor ons is.’ 

Panc (9): Oneens 

‘Ik houd wel van snoepen, dus ik wil best Suikerfeest vieren. Maar ik vast natuurlijk niet. Mensen die hebben meegedaan aan de ramadan en hebben gevast, mogen van mij een vrije dag. Maar heb je niet meegedaan, dan kun je het Suikerfeest ook na school of werk vieren.’ 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook