Foto: Kidsweek

stelling: Kinderen mogen zelf weten waar ze hun zakgeld aan uitgeven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Vanaf mijn elfde verjaardag kreeg ik elke maand zakgeld op mijn bankrekening gestort. Ik gaf dat steeds meteen uit. Mijn vaste ritueel was om er chocotruffels van te kopen. Die waren peperduur, maar ik kon ze niet weerstaan. Voor iets sparen, lukte daardoor niet. Mijn zus zat heel anders in elkaar. Zij spaarde juist al haar zakgeld op en kon op een dag een prachtig skateboard kopen. Eén keer heb ik wel echt gespaard voor een grote aankoop. Ik wilde een knalgele trui hebben, dezelfde als mijn beste vriendin. Mijn moeder vond hem lelijk dus van haar kreeg ik hem niet. En tóch wilde ik hem perse hebben. Het gekke is: ik heb hem nauwelijks gedragen want eigenlijk vond ik hem zelf ook niet mooi.  

Zelf fouten maken 

Van mijn ouders mocht ik dus zelf bepalen waaraan ik mijn zakgeld uitgaf. Of het nu aan snoep was of een lelijke trui. Maar er zijn ook ouders die juist willen dat hun kinderen al hun uitgaven eerst overleggen. Ik denk dat je dan nooit goed leert om met geld om te gaan. Door zelf fouten te maken, snap je snel genoeg hoe je verstandig geld moet uitgeven. Voor mij was het misschien een harde leerschool, maar wel een goede! 

Stelling: Kinderen mogen zelf weten waar ze hun zakgeld aan uitgeven.  

Jonne (12): oneens 

‘Als ik met vrienden ben, koop ik wel eens eten of snoep van mijn zakgeld. Maar dat zijn kleine bedragen. Voor grote aankopen moet ik echt wel met mijn ouders overleggen. Zoals de Nintendo Switch die ik laatst heb gekocht. En dat vind ik eigenlijk wel goed.’ 

Linde (12): eens 

‘Ik krijg tien euro zakgeld per maand. Als ik iets wil kopen, dan mag dat van mijn ouders. Soms kopp ik eten, soms snoep en soms spaar ik ergens voor. Ik koop niet snel wat en denk altijd heel goed na of ik het echt graag wil hebben en er blij van word. En van eten word ik trouwens ook heel blij.’  

We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook