Stelling Henrike

Stelling: Koppen in voetbal moet verboden worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

'Gewoon omhoog springen en hem erin knikken', zei een vriend tegen mij toen ik laatst een bal probeerde te koppen. Maar daar deed hij toch iets te luchtig over. Want koppen is hartstikke moeilijk! En niet ongevaarlijk. Behalve dat de ballen hard kunnen aankomen op je hoofd, wil er in een kopduel ook nog wel eens een ander hard hoofd bij betrokken zijn. En twee koppen tegen elkaar? Dat doet zeer.

Koplimiet

Al een aantal jaren wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van koppen op de hersenen van voetballers. Die zouden permanente schade kunnen oplopen. Dat onderzoek is nog lang niet klaar want dit verband is niet zo makkelijk te bewijzen. Intussen wordt wel al gedacht aan oplossingen. In Groot-Brittannië willen ze nu een maximum op koppen invoeren: profvoetballers mogen daar nog maar tien keer per trainingsweek een kopbal maken. De Nederlandse voetbalbond KNVB wil zo ver niet gaan. En ook veel voetballers zien een koplimiet niet zitten. Koppen hoort bij voetbal, zeggen ze. Maar hoezo? Het is toch VOETbal en niet KOPbal? Ik zou dus eigenlijk nóg verder willen gaan: verbied het koppen gewoon helemaal. Raakt iemand de bal dan toch met zijn hoofd, dan is dat een overtreding, net zoals bij hands. Laten we dat dan ‘kops’ noemen.

Stelling: Koppen in voetbal moet verboden worden

Róman (9): Oneens

'Een goal uit een kopbal is heel speciaal. Je moet hem er echt keihard inknallen. Als er niemand dichtbij is, mag het van mij wel. Als er veel mensen in de buurt zijn, is het gevaarlijk. Want dan kan een andere speler net zo hard tegen je hoofd knallen.'

Floris (10): Oneens

'Met koppen kun je echt mooi scoren, dus het zou heel jammer zijn om het te verbieden. Mijn zus voetbalt heel hoog bij HFC. Zij wil graag leren om goed te koppen, maar haar trainer wil daar liever niet op trainen. Hij vindt het te gevaarlijk voor jonge spelers.'

Anderen lazen ook: Stelling: elke wijk zou buurtplaatjes moeten hebben.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook