Foto: Kidsweek

Stelling: Kunst hoort in het museum thuis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Twee jaar geleden reisde ik helemaal naar Wenen om mijn lievelingsschilderij te zien: De Kus van Gustav Klimt. Daar stond ik dan met nog honderden andere museumbezoekers te zwijmelen voor een meesterwerk. Maar steeds vaker wordt topkunst niet door een museum gekocht, maar door de allerrijksten ter wereld. Vorige week nog wisselde een schilderij van de Spaanse kunstenaar Picasso voor 85 miljoen van eigenaar. Zo’n werk verdwijnt dan vaak binnen de vier muren van een villa of - erger nog - in een gepantserde kluis. Zonde!   

Onbetaalbaar 

Ik snap wel dat die rijken het zien als een slimme investering: kunst wordt meestal alleen maar meer waard. En het is beter dan je euro’s uitgeven aan een milieuvervuilende privéjet. Toch ik vind dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn en geëxposeerd moet worden. Door die rijke kopers vliegen de prijzen de pan uit. Musea kunnen die miljoenen natuurlijk nooit ophoesten. Gelukkig zijn er genoeg kunstkopers zó trots op hun unieke bezit dat ze hun Van Gogh of Mondriaan graag uitlenen aan beroemde musea voor een tentoonstelling. Mijn huis hangt trouwens ook vol originele kunstwerken. Gemaakt door mijn nichtjes en buurkinderen. En die zijn pas écht onbetaalbaar! 

Stelling: Kunst hoort in het museum thuis  

Isa (11): Eens 

‘Dure kunst in huis: dat kan alleen maar gejat worden. Dan moet je zoveel beveiligers inhuren dat het bijna duurder is dan het schilderij. En je moet al je bezoek steeds zeggen dat ze er met een grote boog omheen moeten lopen.’  

Nico (10): Oneens 

‘Niet alle kunst hoort in het museum, er mag ook wel wat bij mensen thuis hangen. Alleen de schilderijen waar een museum beroemd om is, die moeten blijven. Zoals De Nachtwacht. Ik denk trouwens dat die ook te groot is om thuis op te hangen.’ 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook