Eigen beeld

Stelling: Maak aparte fietspaden voor kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens met redacteur Nathalie?

Het wordt in Nederland steeds drukker met fietsers. En dan zijn er ook nog eens een heleboel nieuwe snelle vervoersmiddelen bijgekomen: elektrische stepjes, e-bikes en elektrische bakfietsen. Dat zorgt vaak voor chaos. Zeker voor kinderen levert dat gevaarlijke situaties op. Je moet in het verkeer al op zoveel letten! Hand uitsteken, steeds naar rechts, links en nog een keer rechts kijken. Dan moeten andere verkeersdeelnemers wel een beetje meewerken. Dat gaat niet altijd goed. Zo zag ik pas geleden nog een meisje keihard botsen met een elektrische bakfiets die een bocht iets te krap nam. Ze kwam er gelukkig af met een paar blauwe plekken, maar soms gaat het erger mis. Vorige week raakte oud-minister Sander Dekker zwaar gewond toen hij met zijn racefiets keihard door de duinen fietste. Hij werd vastgepakt door een wandelende vrouw die zich ergerde aan al die snelle fietsers.

Onhandige toerist

Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond willen graag een maximumsnelheid voor e-bikes. Maar ook dat fietspaden breder worden zodat er meer plek is voor iedereen. Dat lijkt mij een prima plan, maar nóg beter zou het zijn als er op drukke plekken aparte fietspaden komen voor kinderen. Al je daar rijdt, weet je in elk geval zeker dat je niet omver gereden wordt door supersnelle e-bikers of een onhandige toerist op een elektrische step. Jij kunt dan gewoon veilig naar school of naar sport fietsen. Hoe de volwassenen het verder op hun eigen fietspad regelen, is een volgend probleem.

Stelling: Maak aparte fietspaden voor kinderen

Aizhan (11): eens

‘Ik zit vaak op de fiets. Als ik in Amsterdam fiets, is dat soms best gevaarlijk. Andere fietsers gaan vaak heel snel en letten niet goed op. Een speciaal kinderfietspad lijkt mij een goed idee. Dan zijn kinderen in elk geval veilig.’

Eva (10): oneens

‘Een maximumsnelheid voor e-bikes lijkt me een goed idee, maar een fietspad alleen voor kinderen vind ik overdreven. Dat is toch ook heel onhandig als je bijvoorbeeld met je moeder ergens heen gaat? Dan kun je niet eens naast elkaar fietsen.’

Stelling

Anderen lazen ook: Fietsen met 263 kilometer per uur

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook