Stelling Sanne

Stelling: Meer Nederlandse dieren in kinderboeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ik ben gek op lezen, altijd al geweest. Vroeger verslond ik al allerlei prentenboeken. Ideaal voor mij als dierenliefhebber, want die staan vaak vol met beesten. Volgens onderzoek van de Universiteit Leiden komen dieren zelfs in 97% van die boeken voor. Maar dan vooral huisdieren en exotische dieren. Veel verhalen over honden, tijgers en olifanten dus. Maar weinig over insecten en vogels. Terwijl dat juist de dieren zijn die we in Nederland in het wild tegen kunnen komen. Kinderen krijgen volgens de onderzoekers daardoor een verkeerd beeld van de natuur en kennen de dieren uit ons eigen land niet altijd. Zij vinden daarom dat die Nederlandse dieren eens wat vaker de hoofdrol zouden moeten spelen.

Meer aandacht

Dat vind ik helemaal niet zo’n gek idee. Het lijkt me goed dat we vaker stilstaan bij de dieren om ons heen. Niet alleen in prentenboeken, maar ook in andere kinderboeken. Leeuwen, apen en giraffen blijven natuurlijk heel speciaal, maar dat zijn de dieren uit ons land net zo goed. Denk maar eens aan otters, eekhoorns en reeën. Die komen hier allemaal gewoon in het wild voor. En ik zou best willen lezen over wat eekhoorns hoog in die bomen allemaal uitspoken. Ook de wat minder aaibare dieren, zoals insecten, verdienen wat mij betreft wat meer aandacht. Die zijn namelijk erg belangrijk voor de natuur én zelfs in je eigen achtertuin te spotten.

Stelling: Meer Nederlandse dieren in kinderboeken!

Victoria (10): Eens

‘Vroeger hadden wij een boek over een grote reuzenkrokodil, dat was heel spannend. Als ik zo’n boek las met wilde dieren, was ik bang dat zulke dieren ook in Nederland leefden. Het lijkt me leuk als kinderen meer leren over de dieren hier, zoals de ooievaar, vossen of de huismus.’

Mathilde (11): Eens

‘Vooral jungledieren vind ik leuk. Doordat ik die veel heb gezien in prentenboeken, vind ik die nu ook leuker. Maar het zou daarom misschien wel goed zijn om ook meer over Nederlandse dieren te leren in zulke boeken. Dan ben je er ook meteen enthousiaster over als je die in het echt ziet.’

Anderen lazen ook: Stelling: Topless zwemmen voor iedereen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook