stelling henrike

Stelling: Namen van steden en landen mogen best vertaald worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Mijn voornaam is niet makkelijk uit te spreken in andere talen. Het wordt al snel Enrica of Genrike. Ik vind dat wel charmant. Ik voel me dan meteen zelf een beetje buitenlands. Ook veel landen en steden worden in verschillende talen anders uitgesproken. Kijk maar naar de Chinese hoofdstad Beijing, waar binnenkort de Olympische Spelen beginnen. Die stad noemen wij Peking. Maar de Turkse president Erdogan wil graag dat iedereen in de hele wereld de naam van zijn land hetzelfde uitspreekt. Hij vind het zelfs zo belangrijk dat hij een verzoek gaat indienen bij landenorganisatie Verenigde Naties om dit officieel aan te passen. Iedereen op de wereld zou de naam van het land moeten schrijven zoals de Turken het zelf doen, als Türkiye, en uitspreken als ‘Turkieje’.

Kalkoen

Waarschijnlijk zit het Erdogan vooral dwars dat de Engelse naam voor Turkije, Turkey is. En dat betekent ook kalkoen. Googel je op ‘Turkey’ dan kom je al snel bij recepten voor kalkoen uit. En dat vindt die trotse Erdogan natuurlijk niet leuk. Maar zeg nou zelf: het klinkt toch best aanstellerig als we nu ineens ook allemaal ‘Parí’ gaan zeggen in plaats van Parijs? Of ‘Firenze’ in plaats van Florence? Ik denk dat Erdogan zich beter over andere dingen druk kan maken.    

Stelling: Namen van steden en landen mogen best vertaald worden

Floris (10): eens

‘Ik vind het overdreven om allemaal de Turkse uitspraak te gaan gebruiken. Je kunt een naam heel goed een beetje naar je eigen taal vertalen zodat iedereen het begrijpt. Voor mijn eigen naam maakt het helemaal niets uit, want die klinkt overal hetzelfde.’

Jasper (9) eens

‘Ik vind het heel grappig dat Turkije kalkoen betekent in het Engels. Wat een onzin dat de president zich daar boos om maakt. Misschien is het verwarrend als het in een andere taal ineens heel anders klinkt, maar ik vind toch dat iedereen een naam in zijn eigen taal mag zeggen.’

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook