Eigen beeld

Stelling: Ook kinderen moeten stemrecht krijgen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Voor Kidsweek sprak ik vorig week met de zeventienjarige Rena uit Japan. Zij won de Kindervredesprijs omdat ze er in haar land voor zorgt dat politici beter naar kinderen luisteren. Bijzonder, want in Japan is het ongebruikelijk dat kinderen met volwassenen in discussie gaan. Toch zijn er veel meer landen waar kinderen nergens over mogen meebeslissen.

In Nieuw-Zeeland vond een groep jongeren dat zó oneerlijk dat ze een actiegroep begon voor stemrecht vanaf zestien jaar. Zij willen graag mee beslissen over klimaatmaatregelen en andere zaken die invloed hebben op hún toekomst. Veel volwassen politici zijn het met hen eens en binnenkort gaat de Nieuw-Zeelandse Tweede Kamer stemmen over het verlagen van de stemleeftijd van achttien naar zestien.

Verstand

Ook in Duitsland en België mag je vanaf zestien jaar al stemmen bij sommige verkiezingen. Hoog tijd dat we dat in Nederland ook gaan invoeren. Wat mij betreft wordt stemrecht zelfs al vanaf tien jaar ingevoerd. Volwassenen vinden misschien dat jullie nog geen verstand hebben van politiek, maar iedereen heeft toch een mening over wat goed is voor de wereld en wat niet? Bovendien kunnen scholen natuurlijk ook best meer les gaan geven over hoe politiek werkt. En wij houden jullie ook elke week op de hoogte van wat er in de wereld speelt. Waarom zou je dan niet mogen meebeslissen over plannen die over jullie toekomst gaan?

Stelling: Ook kinderen moeten stemrecht krijgen

Lulu (12) eens

‘Tien jaar vind ik wel een beetje jong, maar vanaf twaalf jaar kan het best. Het is goed als kinderen zich laten horen, want we denken soms toch anders dan volwassenen. Als ik zou mogen stemmen, dan zou ik me ook wel meer in politiek gaan verdiepen.’

Tomas (10) oneens

‘Kinderen moeten wel meepraten, maar dat kan ook anders dan met stemrecht. Bijvoorbeeld met een Derde Kamer waarin alleen kinderen zitten. Daar worden plannen gemaakt over dingen die voor kinderen belangrijk zijn. En die worden overlegd met volwassen politici. Een soort Kinderraad van Nederland.’

Stelling

Anderen lazen ook: Stelling: Ouders mogen best alcohol drinken als hun kinderen in de buurt zijn

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook