Foto: stelling Judie

Stelling: Ouders moeten dezelfde schermtijdregels krijgen als kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

‘Hmm, hmm.’ Of: ‘Jaa, jazeker. Absoluut.’ Weinig irritanter dan iemand die doet alsof -ie naar me luistert, maar ondertussen door Insta zit te scrollen. Zéker als diegene later precies vraagt, wat ik net heb verteld. Zelf ben ik niet heilig: ook ik krijg wel eens toegesnauwd dat ik die telefoon écht even weg moet leggen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat ook veel ouders zich suf appen en scrollen als ze thuis zijn. En dat is iets waar veel van jullie (zes op de tien kinderen) zich groen en geel aan ergeren. Ouders blijken te denken dat ze tussendoor best even één appje of werkmail kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld tijdens het avondeten. Maar ondertussen krijgen ze weinig mee over jouw schooldag of die ruzie met je beste vriend(in).

Gezelliger

Je zou denken dat ouders het goede voorbeeld geven, maar in de praktijk is dat dus niet zo. En dat terwijl veel kinderen zich thuis aan (strenge) regels over schermtijd moeten houden. Veel vaders en moeders vinden dat zij veel belangrijkere dingen op hun smartphone doen dan hun kinderen. En dat jullie er alleen voor de lol op zitten. Wat een onzin! Ik vind dat dezelfde schermregels moeten gelden voor kinderen én ouders. Dat is veel eerlijker en ook stukken gezelliger.

Stelling: Ouders moeten dezelfde schermtijd-regels krijgen als kinderen

Marrit (12): Oneens

‘Kinderen moeten nog leren om niet te vaak op hun scherm te zitten. Dat leer je door schermtijd. Als ik iets belangrijks aan mijn ouders vertel, leggen ze hun telefoon gewoon weg. Heel soms zeggen ze: “Ik ben nu heel even bezig. Wil je het straks vertellen als ik klaar ben?”’

Jasper (10): Eens

‘Mijn ouders zijn ook afgeleid door hun telefoon. Als ik vraag of ik een snoepje mag, zeggen ze soms “hm” in plaats van ja of nee. Heel irritant. Ook zitten ze er tijdens het avondeten wel eens op. Prima als ze iets voor mij opzoeken, maar een werktelefoontje kan wachten.’

Anderen lazen ook: Stelling: Elke bakker moet van oud brood, nieuw brood maken

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps