Stelling Govrien

Stelling: Ouders mogen best alcohol drinken in de buurt van hun kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Dat alcohol niet goed is voor kinderen weet je natuurlijk al lang. Het kan de ontwikkeling van je hersenen verstoren. Ook heb je later meer kans om verslaafd te raken, als je al jong begint met drinken. Niet fijn natuurlijk. Precies daarom mogen kinderen dus ook niet drinken. Maar dat gaat de Alcoholalliantie AAN niet ver genoeg. Die vindt dat ook óuders niet mogen drinken waar hun kind bij is. Volgens AAN heeft bijna de helft van de scholieren van twaalf tot zestien jaar al eens alcohol gedronken, en komt dat deels door de ouders. Kinderen nemen hun gedrag over, zeggen zij. Daarom begon AAN een campagne. De boodschap: drink niet waar je kind bij is.

Wandelende voorbeelden

Ik krijg hier toch een beetje de kriebels van. Moeten ouders dan altijd maar een soort wandelende voorbeelden zijn? Natuurlijk is drinken slecht, voor iedereen. Maar ouders zijn niet alleen ouders, het zijn ook volwassen mensen. Ze zijn niet perfect, en dat mogen jullie best weten, vind ik. Bovendien: maakt het niet juist nieuwsgierig als je alcohol weghoudt? Jullie zien het vast ook op andere plekken, zoals in restaurants of op een terras. Van mij hoeven ouders die alcohol drinken hun wijnflessen thuis niet weg te moffelen in een skisok. Er kan beter openlijk worden gedronken (nou ja, niet te veel natuurlijk), en eerlijk met jullie over worden gepraat.

Stelling: Ouders mogen best alcohol drinken in de buurt van hun kinderen

Hiba (9): oneens

‘Ik vind dat ouders het goede voorbeeld moeten geven. Zelf ben ik moslim, en mijn ouders drinken niet. Maar ik kan me voorstellen dat als je ouders wel drinken, de kans groot is dat je zelf ook gaat drinken. Daarom vind ik het niet oké.’

Laurens (13): oneens

‘Ik vind dat ouders alleen bij hun kind mogen drinken, als het niet te vaak gebeurt. Bijvoorbeeld als ze iets te vieren hebben. En als ze duidelijk maken dat je pas vanaf je achttiende mag drinken.’

Anderen lazen ook: Stelling: Kijk niet naar het WK voetbal in Qatar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook