Foto: Kidsweek

Stelling: plassen doe je niet in het zwembad en in de zee, maar op de wc

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens?

De zon: check. Temperaturen boven de 20 graden: check. Het was de afgelopen dagen prima weer voor een duik in een zwembad of de zee. En dat blijft het voorlopig nog wel even. Maar wat als je ineens moet plassen? Ga je kletsnat op zoek naar een wc, of laat je de boel lekker gaan?

Vissen plassen ook

In de zee kan dat meestal niet zoveel kwaad, ontdekten onderzoekers. Je plas bestaat voor een groot deel uit dezelfde stoffen als zeewater. Bovendien zit er zóveel water in een oceaan dat die plasjes niet zoveel uitmaken. Ook vissen en andere zeedieren plassen in de zee. Een walvis plast bijna duizend liter per dag! Toch moet je wel een beetje oppassen waar je plast. Op beschermde plekken waar koraal groeit kun je het beter ophouden. In je plas zit een stofje waarvan zeewier en algen keihard groeien. Maar bij te veel plas in het water overwoekeren ze het koraal. Daardoor kan koraal uiteindelijk zelfs afsterven.

Plassen op de plee

Ook het zwembad kun je beter niet gebruiken als wc. Plas en chloor vormen samen een giftig goedje, dat je ogen en luchtwegen kan irriteren. Nou heb ik daar zelf nooit last van gehad in het zwembad. Maar wel van het idee dat ik rondjes zwem in een poel pies. Van mij mag plassen op de wc verplicht worden bij zwembaden én op het strand. Want wij zijn geen vissen, en hebben wc’s. Bovendien hoef je nooit meer te twijfelen als je jezelf aanleert om alleen op de wc te plassen.

Stelling: plassen doe je niet in het zwembad en in de zee, maar op de wc.

Anouska (11): Eens

‘Ik vind ook dat je op wc moet plassen. Vooral niet in het zwembad, want dat is zo klein. Een zee of meer is al groter, maar ook daar zou ik het op de wc doen. Ik heb één of twee keer in een meer geplast, omdat ik een moeilijk badpak aanhad. Toen redde ik de wc niet meer.’

Tycho (12): Oneens

‘Ik plas weleens in de zee of het zwembad. Het is gewoon makkelijker en er zijn niet overal wc’s op het strand. Ik vind dat je niet zo moet overdrijven. Als te veel mensen in het zwembad plassen is het wel vies. Maar dan moeten ze het water gewoon wat vaker nakijken.’

Anderen lazen ook: Stelling: campers en caravans moeten verboden worden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook