Kidsweek

Stelling: Protestacties horen niet thuis op het voetbalveld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zit jij de komende dagen aan de buis gekluisterd voor het Europees Kampioenschap voetbal? Dikke kans dat je tijdens het volkslied af en toe een voetbalteam ziet knielen. Dat is geen foefje om de benen te strekken, maar een manier om aandacht te vragen voor racisme. Hoewel de actie door de Europese voetbalbond UEFA wordt gesteund, valt het anti-racismegebaar niet overal in de smaak.

In Rusland werden de Belgen uitgejoeld en in Hongarije kreeg het knielende voetbalteam van Ierland de volle laag. In deze landen is er nog veel racisme en ze zitten er vaak niet op te wachten dat mensen hiertegen demonstreren. De Hongaarse premier Orbán vindt bijvoorbeeld dat de voetballers respect moeten hebben voor de cultuur van het land waar ze te gast zijn. En dus geen onrust moeten stoken.

Oranje

Ondanks dat er ook veel voetbalfans zijn die de actie wél steunen, heeft het Nederlands elftal besloten om niet te knielen. ‘We proberen racisme op een andere manier onder de aandacht te brengen’, zei aanvoerder Georginio Wijnaldum. Een goede keuze van Oranje, vind ik. Dit soort acties horen niet thuis op het voetbalveld: het EK hoort te draaien om sport. Door het knielen ontstaat er gedoe tussen fans van verschillende landen, terwijl voetbal juist mensen uit heel Europa moet verbinden. Het is goed dat voetballers zich inzetten tegen racisme, maar zo’n groot toernooi is daar niet de goede plek voor.

Stelling: Protestacties horen niet thuis op het voetbalveld

Ela Nur (10): Oneens

‘Het EK is een goed moment om aandacht te vragen voor racisme. Elke dag kijken veel mensen naar de wedstrijden. Door te knielen staan al die mensen er bij stil dat je niet hoort te discrimineren. Want er zijn ook kinderen die denken dat ze slechter zijn dan anderen en dat moet stoppen.’

Noach (10): Oneens

‘Ik vind het een hartstikke goede actie! Tijdens het EK is het overal feest, waardoor mensen juist met elkaar erover kunnen praten. Door te knielen wordt er respect getoond naar andere mensen. Ook wordt er zo niemand buitengesloten.’

 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook