Stelling henrike
Stelling

Stelling: Robotdolfijnen in dolfinaria zijn onzin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ben jij wel eens in het Dolfinarium geweest? Ik was er een tijd terug en voelde me toen heel rot. Die arme beesten die in de lucht moesten springen voor een stukje vis. Omringd door joelende kinderen. Ik schaamde me dat ik daar op de tribune zat. Dolfijnen horen in de oceaan thuis en moeten geen trucjes doen in een attractiepark. Ik ben niet de enige die hier zo over denkt. Er was meer kritiek op het Dolfinarium en het park heeft de shows inmiddels aangepast. Die zijn leerzamer geworden, maar nog altijd moeten de dieren optreden voor mensen.

Nog steeds een circusact

Amerikaanse uitvinders bedachten iets anders. Zij ontwierpen een robotdolfijn die de echte kan vervangen tijdens de shows. Ze maakten eerder al robotdieren voor Disney-films zoals de orka uit Free Willy. Niet van echt te onderscheiden! Een goede oplossing, maar toch zit me iets dwars. Want die robotdolfijnen doen straks ook trucs in een zwembad. Het is dus nog steeds een soort circusact. En dat vind ik niet goed. Ik denk dat je dieren het beste kunt bekijken in hun natuurlijke omgeving. Dan leer je het meest over hen. Dus ook liever niet in een dierentuin, maar in het wild. En als dat niet kan, omdat het te ver reizen is of omdat de dieren te schuw zijn, zou ik zeggen: kijk naar een mooie natuurfilm.

Stelling: Robotdolfijnen in dolfinaria zijn onzin.

​Silke (11): Oneens 
‘Ik vind het juist goed dat robotdolfijnen de echte vervangen. Maar dan moeten ze wel realistisch dolfijnengedrag laten zien, zodat we er wat van kunnen leren. Niet dat ze ineens gaan vliegen of zo.’

Mijntje (9): Eens
‘Eigenlijk vind ik het een heel gek idee. Een dolfinarium is toch een soort dierentuin, daar ga je naartoe om echte dieren te zien. Geen robots. En als de echte dieren het er niet fijn hebben, vind ik dat ze met die shows moeten stoppen.’

Wat vind jij van de stelling van deze week? We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed dat de echte dolfijnen worden vervangen door robots. Ik heb er een filmpje over gezien en ze zien er heel echt uit. Echte dolfijnen kunnen ongeveer 150km per dag zwemmen en dat kunnen ze niet in een aquarium.

ik vind KiDs WeEk heel leuk!!!!!!!!*******

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.