Foto: Kidsweek

Stelling: Robots voor de klas is een goed idee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Als ik snel iets wil weten, vraag ik het soms aan ChatGPT. Maar het computerprogramma bijvoorbeeld een heel artikel voor Kidsweek laten maken? Dat kan echt nog niet. En het lijkt me ook geen fijn vooruitzicht. Toch wordt er al nagedacht over of dit soort technieken en robots in de toekomst het werk van bijvoorbeeld een huisarts, een winkelbediende of leerkracht over kunnen nemen. De Universiteit Twente en kinderrechtenorganisatie KidsRights wilden weten wat kinderen ervan vinden als er bijvoorbeeld een robot voor de klas komt te staan. Niet zo’n goed idee, vonden de meeste deelnemers aan het onderzoek. Om een goede meester of juf te zijn, heb je ook gevoel nodig. 

Teveel info

Toch denk ik dat robots heel goed kunnen helpen op school. Oké, ze moeten eerst nog flink wat bijleren en minder fouten maken. Maar over een tijdje kunnen ze best voor de klas. Jouw meester of juf weet misschien wel veel, maar een slimme robot weet straks alles wat er op internet te vinden is! Zoveel informatie past niet eens in een mensenhoofd. Ik snap wel dat je liever getroost wordt door die aardige meester als je een ruzie hebt gehad of gewoon even wilt kletsen met die gezellige juf. Het lijkt me dan ook goed dat er wel wat mensen op school blijven werken. Maar reken- of taalles kan prima door een superslimme robot worden gegeven. Hebben we meteen een oplossing voor het lerarentekort.

Stelling: Robots voor de klas is een goed idee

Hiba (9): Oneens

‘Ik heb toch liever alleen een juf of meester voor de klas. Als je valt op het schoolplein, kan die echt helpen. Bij een uitleg kan een robot helpen, maar dan moet wel echt worden gecheckt of het allemaal klopt.’

Mira (12): Oneens

‘Het is wel een goede oplossing voor het lerarentekort, maar het lijkt me toch niet zo’n goed idee. Kinderen worden vast veel brutaler en het lijkt me ook een beetje eng om tegen een robot te praten. Ze kunnen wel helpen bij de uitleg, maar daar moet dan wel een mens bij zijn.’

Anderen lazen ook: Stelling: Vleeseters moeten minimaal één keer een dier slachten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook