Foto: Kidsweek

Stelling: Sint-Maarten lopen mag tot en met je elfde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Sinte, sinte Maarten, de koeien hebben staarten... ben jij je stembanden al aan het opwarmen voor vanavond? En heb je zelf een mooie lampion geknutseld om mee door het donker te struinen? Ik was er vroeger altijd meerdere dagen mee bezig. Vooral het knutselen van tevoren en de spanning van door het donker lopen op de dag zelf vond ik leuk. En vooruit: natuurlijk deed ik ook erg mijn best om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Elfde van de elfde  

Toch merkte ik vaak dat niet iedereen het zo leuk vond. Vooral voor oudere kinderen leek het niet zo’n speciaal feest als dat het voor mij was. En dat is nog steeds zo: sommigen raffelen hun liedjes af en rennen met alleen een lampenstok zonder lampion eraan zo snel mogelijk van de ene bak met snoep naar de andere. En dat vind ik zonde, want hoe heerlijk het snoep ook is, Sint-Maarten is meer dan een snoepfestijn. Daarom vind ik dat je mag lopen tot je elfde, daarna niet meer. Het feest is niet voor niets op de elfde van de elfde!  

Stelling: Sint Maarten lopen mag tot en met je elfde 

Jonne (12) Oneens 

‘Op de basisschool liep ik altijd met mijn klas. Elk jaar langs dezelfde route en daar kwamen bijna geen andere kinderen. Daardoor heb ik nooit last gehad van anderen. Nu zit ik in de brugklas en ga ik niet. Maar als iemand dat wel leuk vindt, moet-ie dat zelf weten. Daar moet geen leeftijd aan zitten.’ 

Annalena (11) Oneens  

‘Ik ga dit jaar zelf nog wel, maar dit is mijn laatste keer. Het lopen vind ik heel leuk, maar het maken van de lampion minder omdat dat veel tijd kost. Maar als je dat nog steeds leuk vindt als je ouder dan elf bent, dan vind ik dat je gewoon mag lopen. Als je maar netjes blijft.’ 

Anderen lazen ook: Alles wat je wilt weten over Sint-Maarten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook