Stelling Maartje

Stelling: Snackbars mogen alleen ’s avonds open

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Jarenlang woonde ik boven een friettent. Een heel goede: waar ze patat verkochten van echte aardappels. Elke ochtend stond er zo’n flinke baal met mega-piepers op de stoep en dan zat de eigenaar uren te schillen en te snijden. Om elf uur ’s ochtends ging de frituurpan aan en tot één uur ’s nachts gingen de puntzakken als warme broodjes over de toonbank. Als er iemand bij mij op bezoek kwam, had-ie steevast een dampende zak patat in zijn hand. ‘Moet ik er ook eentje voor jou meenemen?’ werd er dan naar boven geroepen. Het water liep me dan natuurlijk al in de mond. Toch zei ik nee: anders was ik nu zeker tonnetje rond of heel ongezond geweest.

Maaltijd

Maar heel veel mensen kunnen de geur van frituur niet weerstaan en snacken er op los. Daarom wil de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving minder cafetaria’s en snackbars in dorpen en steden. Terwijl af en toe een patatje eten echt niet slecht voor je is, zegt ook het Voedingscentrum. Als je het maar als maaltijd eet en niet als tussendoortje. Daarom lijkt mij het een goed idee als snackbars niet al ’s ochtends open zijn, maar pas tegen het avondeten. Tegen die tijd snack… uh, snak je ook echt naar iets lekkers.

Stelling: Snackbars mogen alleen ’s avonds open

Silke (11): Eens
‘Om overgewicht tegen te gaan, is dit wel een goed idee. Als ik in de stad voorbij een frietkraam kom, krijg ik er ook zin in om het te eten. Zelf eet ik het wel altijd alleen als maaltijd. We eten meestal één keer in de week iets ongezonds, maar niet altijd friet. Het kan ook pizza zijn.’

Quirijn (9): Eens
‘Ik vind het een goed idee, maar snackbars mogen van mij ook best rond lunchtijd open. Dan moet ze daarna weer dicht tot aan het avondeten. De tijd daartussen kunnen ze dan gebruiken om hun voorraden aan te vullen en andere dingen voor te bereiden.’

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook