Stelling Maartje

Stelling: Speeltuinen mogen gevaarlijker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Maartje
Dammers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Op mijn tiende verhuisde ik naar een wijk in aanbouw. Overal stonden nog huizen in de steigers. Voor mij en de paar andere kinderen die al in de buurt woonden, was het een perfect klimparadijs. We klommen door de raamkozijnen naar binnen, klauterden via wiebelige ladders naar de bovenste verdieping om daar aan een steigerpaal naar beneden te roetsjen. Gevaarlijk? Vast! Maar volgens onderzoekster Kirsten Visser van de Universiteit Utrecht is het juist goed als kinderen een beetje risicovol spelen.

Voorzichtig

Samen met haar collega’s deed Visser onderzoek naar hoe speeltuinen het beste kunnen worden ingericht. Ze kwamen tot de conclusie dat die nu veel te veilig zijn: er liggen rubberen tegels en de klimrekken zijn niet té hoog. Vaak zijn er geen klimbomen, maar staan er wel ouders die om de haverklap roepen dat je voorzichtig moet doen. Zo kom je nooit voor een uitdaging te staan! En als buitenspelen zo saai is, blijf je natuurlijk liever binnen. Door dat enorme klauterparadijs bij mij voor de deur was ik vroeger elke dag buiten. Terwijl ik dus net een gloednieuw huis had dat ook nog ontdekt moest worden. Misschien is een bouwterrein niet de beste leerschool, maar ik ben het met Visser eens dat speeltuinen echt wel wat spannender mogen zijn.

Stelling: Speeltuinen mogen gevaarlijker 

IJsbrand (9): Eens
‘Speeltuinen zijn vaak alleen maar leuk voor kleine kinderen. Ik speel ook vaak buiten, maar kan echt wel wat meer uitdaging gebruiken. Ik neem ook wel risico’s met spelen. Als mijn ouders zeggen dat ik voorzichtig moet doen, zeg ik ja, maar doe ik nee. En er is nog nooit iets misgegaan op een paar schaafplekken na.’

Vesper (10): Eens
‘Ik ga wel eens naar een speeltuin, maar vaak heb ik dan niet zoveel te doen. Dus van mij mogen er wel wat spannender toestellen komen zoals een hoog klimrek. Maar niet alles hoeft heel spannend te zijn. Als je op een speelplek echt iets kunt doen, zoals een hut bouwen, vind ik dat ook al leuk.’

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps