Autoweg

Stelling: Steden mogen autorijders ‘pesten’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ik vind het leuk om in de stad te wonen, maar als mensen bij mij op bezoek komen, klagen ze altijd over de weg. ‘Al die omleidingen, verkeerslichten en files. En dan is er ook nooit een parkeerplek te vinden!’ Maar ligt dat wel aan de drukte? Veel steden willen minder auto’s in de stad en maken het automobilisten daarom steeds lastiger. Zo bouwde Rotterdam afgelopen jaar vierduizend parkeerplaatsen om tot terras. En werden er expres omleidingen gemaakt waardoor autorijden onaantrekkelijker wordt. Volgens de gemeente is dit de enige manier om mensen uit de auto en op de fiets te krijgen. En zo de stad en haar bewoners gezonder te krijgen.

Onhandig

Het is geen dwang, meer een duwtje, vindt de gemeente. Veel Rotterdammers zijn het daarmee niet eens. Ze noemen het zelfs ‘automobilisten pesten’. Want een auto vol boodschappen of vakantiespullen kun je niet straten verderop parkeren. En als je moeite hebt met lopen dan is het hebben van een auto heel fijn. Toch vind ik het goed dat de gemeente autorijden ontmoedigt. Misschien is het soms wat onhandig, maar je krijgt er zoveel meer voor terug. Denk maar aan meer groen en meer ruimte om te spelen. En als ik dan toch een keer een auto nodig heb? Dan leen ik er wel een!

Stelling: Steden mogen autorijders ‘pesten’

Victor (10): Eens

‘Van mij mag je expres hindernissen maken, zodat er minder auto’s in de stad rijden. Ik woon in de stad en wij hebben geen auto. Met de elektrische bakfiets of bus komen we overal. Door auto’s warmt het klimaat op en ze stinken en maken veel lawaai.’

Amanda (12): Eens

‘Een gemeente mag best nep verkeersproblemen veroorzaken om zo minder auto’s in de stad te krijgen. Zonder al die auto’s is het lekker rustig op de weg. Je kunt ook makkelijk de fiets, bus of trein pakken. Een auto hebben, is echt niet nodig.’

Anderen lazen ook: Stelling: Het geluid van een claxon moet herkenbaar zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook