Kerstverlichting

Stelling: Strenge regels voor kerstverlichting op straat zijn goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ik ben een enorme fan van kerst. En dan vooral van al die toeters en bellen eromheen. Zodra Sinterklaas het land uit is, staat er bij mij een kerstboom in huis. Vanaf die dag mag van mij ook de kerstmuziek uit de speakers knallen. En ik vond altijd: hoe meer lichtjes op straat, hoe beter. Maar in sommige dorpen en steden zijn de straten wel heel fel verlicht. Ook in mijn woonplaats Amsterdam neemt de versierdrift op sommige plekken steeds grootsere vormen aan. Ik zag al hele panden volgehangen met lichtjes, dikke sneeuwpoppen op balkons en een woonboot met een complete rendierenfamilie op het dak.

Lichtvervuiling

Hoewel ik dus pas begin december los ga met kerst, brandt bij sommigen de kerstverlichting al in oktober en laten ze die tot eind februari hangen. Dat is me iets te gortig. Zeker als mensen die kermis ook ’s nachts laten branden. Irritant voor de buren én voor de dieren. ’s Nachts hoort het donker te zijn. De gemeente Amsterdam vindt dat ook en heeft nieuwe regels gemaakt tegen deze zogenaamde ‘lichtvervuiling’. Mensen mogen niet meer dan 10% van hun gevel versieren en ’s nachts moet de verlichting uit. Een uitstekend idee. Leuk om het gezellig te maken, maar houd wel een beetje rekening met elkaar.

Stelling: Strenge regels voor kerstverlichting op straat zijn goed

Duco (9) EENS

‘In mijn straat heeft iemand zijn hele huis met lichtjes versierd. Dat is natuurlijk wel knus, maar ik vind het eigenlijk ook energieverspilling. Als je niet uitkijkt, krijg je in de hele buurt een stroomstoring.’

Santo (8) ONEENS

‘Ik snap dat het felle licht vervelend kan zijn voor oudere mensen bijvoorbeeld. Maar ik vind de lichtjes juist leuk. Ik krijg er een heel fijn gevoel van. Al moet het niet teveel zijn. Dan is het niet speciaal meer. We hebben nog geen boom, maar wel sterretjes op de ramen.’

Anderen lazen ook: Stelling: Kerstverlichting voor of na Sinterklaas

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

te vel is niet goed maar een beetje mag van mij want het is beest gezellig vindt ik want als jij je schoen gaat zetten dan verheug jij op 4 December en met kerst ook als er lichtjes branden.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.