Stelling Sanne

Stelling: Verbied ál het vuurwerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Het is bijna kerst! En ik heb echt zin in de feestdagen. Ik houd van de lichtjes, de gezelligheid en het lekkere eten met kerst. Daar krijg ik echt geen genoeg van. Eén ding waar ik wel echt genoeg van heb, is vuurwerk! Ik schrik altijd zó van de harde knallen en vind het doodeng om langs een groepje te fietsen dat rotjes aan het afsteken is. Er zijn natuurlijk veel mensen die vuurwerk afsteken echt leuk vinden, maar het zorgt elk jaar ook voor een hoop ellende. Er gebeuren veel ongelukken door en ook huisdieren zijn tijdens de jaarwisseling totaal van slag door al die harde knallen.

Ook geen kindervuurwerk

Twee jaar lang gold er in Nederland een vuurwerkverbod door corona, maar nu mag er op veel plekken weer ouderwets geknald worden. Een aantal gemeentes is wel wat strenger. Daar mag je alleen ‘kindervuurwerk’ afsteken. Maar uit onderzoek blijkt dat ook dat lichtere vuurwerk niet altijd veilig is. 20% van de onderzochte sterretjes, knalerwten en fonteinen waren gevaarlijk. Vonken sprongen te ver weg of er zat teveel kruit in. Ook wordt het vaak afgestoken door kinderen jonger dan twaalf, terwijl dat eigenlijk niet mag. Voor ieders rust en veiligheid lijkt het mij daarom beter om helemaal geen vuurwerk meer af te steken. Ik heb ook meteen een oplossing voor het gemis van al dat harde geluid. Pak gewoon een pan en een pollepel. Net zo veel lawaai, maar wel zo veilig!

Stelling: Verbied ál het vuurwerk

Sofia (10): Oneens

‘Ik vind het altijd leuk om op oudjaarsavond om twaalf uur naar het vuurwerk te gaan kijken. Dat is traditie, daar moeten we niet zomaar mee stoppen. Als je kindervuurwerk gaat verbieden, dan is de pret er al helemaal af. Vuurwerk mag van mij dus gewoon blijven.’

Tonnie (12): Oneens

‘Vuurwerk is mooi, maar kan ook gevaarlijk zijn. Alles wat grote ontploffing geeft, mag van mij wel verdwijnen. Maar kindervuurwerk moet wel kunnen, vooral als je goed leest hoe je dat veilig moet afsteken. Zelf ben ik fan van fonteinen, die hebben van die mooie kleuren.’

Anderen lazen ook: Stelling: Iedereen mag maar één beroep hebben

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps