Foto: Kidsweek

Stelling: Verkiezingsdag moet een feestdag worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Heb jij 17 maart al omcirkeld in je agenda? Dan mogen we weer stemmen. Nee, jij nog niet, dat klopt, en dat is jammer. Maar je ouders wel. En dat is ook voor jóu reden voor een feestje. Want stel je voor dat je ouders niet mochten stemmen. Dan zouden ze niet kunnen kiezen wie het land bestuurt. En dan zou er misschien maar één iemand aan de macht zijn, die alles bepaalt en zich niet laat controleren. Dan leefden we niet in een democratie, waarin het volk bepaalt, maar in een dictatuur, waarin één persoon het voor het zeggen heeft. En dan had je niet zo’n vrij leven als nu.  

Taart 

De verkiezingen zijn dus erg belangrijk. Toch bleek vorige week uit onderzoek dat scholieren maar weinig van democratie weten. Tijd voor verandering. Een traditie van een bekende politiek journalist van vroeger bracht me op een idee. Hij trakteerde zijn kinderen op verkiezingsdag altijd op taart. Ik zou nog wel een stapje verder willen gaan. Laten we verkiezingsdag uitroepen tot nationale feestdag. Een dag waarop we met z’n allen echt stilstaan bij het feit dat we in een democratie leven. Zodat iedereen precies weet waarom het zo belangrijk is dat we elke vier jaar weer mogen kiezen wie het land bestuurt. En ja, dat stilstaan kan heel goed met een stukje taart erbij.  

Stelling: Verkiezingsdag moet een feestdag worden 

Arwen (11): Oneens

‘Ik vind het fijn dat er democratie is. Zonder weet je niet of het volk het ermee eens is en kunnen er opstanden komen. Nu heb je een stem in wat er gaat gebeuren. Maar er zijn al heel veel feestdagen en zo’n verkiezingsdag is druk genoeg. Om er een feestdag van te maken vind ik wat overdreven.’  

Jop (11): Oneens

‘Als je samen een regering kiest, dan is het eerlijk verdeeld. Niemand wordt dan genegeerd. Verkiezingsdag mag wel een dag zijn waarop iedereen wat meer over democratie leert. Taart lijkt me niet nodig, maar als je dat leuk vindt, doe je het gewoon. Je moet zelf weten of je het viert of niet.’

We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook