Eigen beeld

Stelling: Vermeld duidelijk als een foto of filmpje nep is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

 

 

Rond Koningsdag kon je mij opvegen door een video die ik online zag. Daarin schittert koning Willem-Alexander in de clip van Ik ga zwemmen van Mart Hoogkamer. Helemaal onder de tattoos scheert Wim-Lex op zijn waterscooter voorbij, zingend dat hij gaat zwemmen in Bacardi Lemon. Dit was natuurlijk niet echt onze koning, maar een deepfake-video. In deze slim bewerkte filmpjes plakken makers het gezicht van iemand op het lichaam van iemand anders. Met dus vaak heel grappig resultaat.

Glitterfilters

Toen deepfakes zo’n twee jaar geleden ontstonden, kon je nog best goed zien dat ze nep waren. Maar het wordt steeds makkelijker om een goede deepfake te maken. En daardoor dus steeds moeilijker om een nepvideo te herkennen. En dat zorgt voor problemen. Denk aan een naaktfilmpje waarin een ander hoofd op een bloot lichaam is geplakt of video’s waarin iemand iets zegt wat hij of zij helemaal niet vindt. Gevaarlijk, vinden sommige politici. Zij willen deepfakes verbieden. Dat hoeft van mij niet, want dan zou je ook geen grappige fopvideo’s meer mogen maken. Maar ik vind wel dat er duidelijk bij moet komen te staan als een video nep is. Eigenlijk zou dat ook zo bij fotofilters moeten zijn. Want al die mensen die zichzelf daarmee mooier maken dan ze echt zijn, maken een hoop anderen behoorlijk onzeker. Daar kunnen we dan toch beter eerlijk over zijn?

Stelling: Vermeld duidelijk als een foto of filmpje nep is

Samuel (8): eens

‘Als de persoon in de deepfake iets heel geks doet, maar niemand weet dat het nep is, kan diegene zich gepest voelen. Maar als het erbij staat, weet je gewoon dat het nep is. Dan vind ik oké.’

Sofia (10):  eens

‘Als er mensen op een bewerkte foto of filmpje te zien zijn, moet er wel een zinnetje bij dat het nep is. Ook als mensen zichzelf een beetje mooier maken. Anders denken anderen dat het echt is, terwijl dat helemaal niet zo is.’

Stelling

 

Anderen lazen ook: Stelling: Ouders mogen best alcohol drinken als hun kinderen in de buurt zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook