eigen beeld

Stelling: Vloggers moeten niet voor journalist spelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Vloggers doen verslag van alles wat ze meemaken. Leuke dingen, stomme dingen. Privé-dingen, maar ook het nieuws. Dave Roelvink is zo’n vlogger die aan de lopende band filmt wat hij meemaakt. Zo ook van de demonstraties en rellen op het Museumplein in Amsterdam. Dat is namelijk vlak bij zijn huis. Vorige week liep hij daarbij rake klappen op. Toch stond hij dit weekend wéér met zijn neus vooraan. Alles voor de kijkcijfers. En met succes: zo’n vijftigduizend mensen keken afgelopen zondag mee met zijn live verslag. En nu heeft Dave de smaak te pakken. Volgende week is hij er wéér bij zijn, kondigde hij aan op Insta.

Niet handig

Nu vind ik het een prima idee om filmbeelden te maken van dit soort belangrijke gebeurtenissen als je er toevallig bij bent. Zodat de politie dan later kan zien wat er allemaal is gebeurd. En de relschoppers kan herkennen bijvoorbeeld. Maar het is wat anders als je bewust naar zo’n demonstratie gaat, als zogenaamd live verslaggever. Want Dave is geen journalist. Hij is gewoon een populaire influencer. En hij doet het natuurlijk vooral voor de sensatie, en de volgers. En vind ik niet zo handig. Laat het verslag doen maar over aan echte journalisten. Die hebben er tenslotte voor geleerd. Zij laten het nieuws van alle kanten zien, checken hun informatie en houden feiten en meningen uit elkaar. En dat is heel belangrijk.

Stelling: Vloggers moeten niet voor journalist spelen

Anna (11): eens

‘Youtubers kijk ik vooral voor hun grappige filmpjes zoals Tien manieren om de klas uitgestuurd te worden. Het nieuws volg ik liever via het Journaal of de krant. Journalisten hebben geen mening en schrijven de dingen op zoals ze zijn.’

Annalena (10): oneens

‘Er zijn best veel mensen die niks meekrijgen en het nieuws missen, omdat ze nooit een krant lezen. Dan is het misschien wel goed dat op internet ook het nieuws te zien is. Al zou ik het wel heel gek vinden als Dylan Haegens ineens dit soort video’s gaat maken.’

 We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten: 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook