Stelling Henrike

Stelling: Weg met reclameborden buiten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Elke ochtend fiets ik dwars door Amsterdam naar de redactie van Kidsweek. Een heerlijk tochtje, waarbij ik zou kunnen genieten van alle prachtige gebouwen, bruggen en parken. Ik zeg ‘zou kunnen’, want ik word vooral afgeleid door al die reclamezuilen, abri’s en billboards met schreeuwende reclame voor… tja waarvoor niet: fastfood, mobiele telefoons, goksites.

Milieu

Nu mag je in sommige steden al geen reclame meer maken voor dingen die slecht zijn voor het milieu, zoals auto’s en vliegreizen. Haarlem gaat daarin nog een stapje verder. Als eerste stad van Nederland, en voor zover bekend van de wereld, mogen daar over een tijdje ook geen reclames meer getoond worden voor vleesproducten. Want ook die zijn schadelijk voor het milieu. En het is natuurlijk ook hartstikke zielig voor de dieren. Goed dus dat de gemeente ervoor wil zorgen dat haar inwoners niet worden verleid om vlees te eten.

Irritant

Maar het zette me nog verder aan het denken. Ook als er reclame wordt gemaakt voor heel andere producten, is het irritant dat er steeds wordt geprobeerd om je te overtuigen om iets te willen hebben. Kunnen die plekken niet leuker gebruikt worden? Mijn idee: weg met alle reclameborden. Dan gebruiken we die bushokjes, reclamezuilen en tramdeuren voor leuke dingen zoals jullie tekeningen of moppen uit Kidsweek.

Stelling: Weg met reclameborden buiten!

Jaro (11): eens

‘Ik denk dat mensen het niet echt leuk vinden om naar die reclames kijken. Dan werkt het ook niet en kun je er net zo goed mee stoppen. Maar tekeningen of foto’s lijkt me ook niet verstandig, want dat leidt net zo goed af.’

Eloise (10): oneens

‘Ik vind reclame helemaal niet erg, maar ik zie nu vooral veel reclame voor ongezonde dingen, zoals McDonald’s en Subway. Dat kan beter voor gezonde dingen zijn. Of voor goede doelen, zoals het Wereld Natuur Fonds.’

Anderen lazen ook: Stelling: honderd miljoen voor een voetballer is te veel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook