Nazca geoglief. Foto: AFP

Stokoud poezenplaatje ontdekt in Peruaanse woestijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Wauw! Dit is niet zomaar een kattenplaatje. De pas ontdekte rotstekening is waarschijnlijk eeuwenoud. Honderden jaren lag -ie verstopt.

Wetenschappers vonden de geoglief (een tekening in of op de aarde) op een heuvel in de Peruaanse woestijn. Je vraagt je nu misschien af: hoe kan het dat niemand die reusachtige tekening ooit heeft opgemerkt? Dat komt doordat hij eeuwenlang onder een rotsachtige bodem heeft gelegen. 

Het artikel gaat verder onder de foto.

Nazca geoglief. Foto: AFP

Archeologisch werk

Het poezenplaatje kwam tevoorschijn toen archeologen aan het werk waren in de Nazca-provincie. Dat gebied staat bekend om zijn eeuwenoude tekeningen. De archeologen spotten de tekening vanaf een uitzichtpunt in de buurt. Maar hij lag behoorlijk verscholen. Nadat de heuvel werd schoongemaakt, kwamen de lijnen van zo'n dertig centimeter dik tevoorschijn.

Goed bewaard

Deskundigen schatten dat de tekening honderd tot tweehonderd jaar voor Christus gemaakt is. Dat zou bijzonder oud zijn. Rond Nazca zijn vaker geogliefen ontdekt. Bijvoorbeeld van apen, vogels, lama’s en hagedissen.

Anderen lazen ook: Geheimzinnige tekeningen op de grond in Peru ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.