Beeld Levi

Stokoude spijkerbroek met verhaal levert 80.000 euro op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Een stokoude spijkerbroek is op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor bijna 80.000 euro. Het is de duurste spijkerbroek ooit. Maar er is wel iets geks met de broek aan de hand.

De spijkerbroek van het merk Levi's werd rond 1880 gemaakt. Een archeoloog vond het kledingstuk in een verlaten mijnschacht. Dat is niet zo gek want spijkerbroeken werden vaak als werkkleding gedragen door mijnwerkers.

Binnenzak

De gevonden jeans is nog helemaal heel maar er is wel iets bijzonders mee aan de hand. In de binnenzak zijn namelijk de volgende woorden geborduurd: ‘Made by White labor’, en dat betekent zoiets als ‘gemaakt door witte mensen’.

Chinezen

Volgens het spijkbroekenmerk werd deze tekst in de broeken gezet tussen 1882 en 1892. In de periode daarvoor waren er veel arme Chinezen naar Amerika gekomen om geld te verdienen. Veel andere Amerikanen vonden in die tijd dat de Chinezen er voor zorgden dat de lonen in fabrieken laag bleven. De Chinezen, die vaak nog maar kort in Amerika woonden, werkten heel hard voor heel weinig geld. Om andere arbeiders te beschermen, kwam er toen een wet die er voor zorgde dat er geen nieuwe Chinezen het land meer in mochten. Nu klinkt dat misschien als de omgekeerde wereld, maar 130 geleden waren de oplossingen soms anders.

Anderen lazen ook: Zo vervuilend is een spijkerbroek

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook