Foto: ANP

Storm Ciara komt eraan, hoe zit het met die naam?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Onstuimig weer op komst! De eerste échte storm van het jaar komt eraan. De storm heeft de naam Ciara gekregen. Waarom is dat?

Het gaat flink stormen dit weekend. Eerst hangt 't zware weer nog boven Groot-Brittannië, maar zondag moeten wij eraan geloven. Het begint met een paar flinke buien, daarna komt de echte storm langs de westkust en in het noordwesten. Er worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Die harde uithalen van de wind zouden wel eens voor veel schade kunnen gaan zorgen, aan bijvoorbeeld huizen of bomen. Goed opletten dus als je naar buiten gaat.

Naam

Het is de eerste storm in Nederland die een naam krijgt. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt namelijk dat mensen dan beter beseffen dat er extreem weer aan komt. En dat ze dan meer doen om zich ertegen te beschermen. De Nederlandse weerdienst KNMI heeft, samen met Ierland en Groot-Brittannië, een lijst gemaakt met mannen- en vrouwennamen. Die gaan op volgorde van het alfabet. En nu zitten we, juist ja, bij de C.

Insturen

Na Ciara komen op de lijst nog Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow voor. Elk jaar wordt een nieuwe lijst gemaakt. Zou jij je eigen naam er tussen willen? Helaas, het is in ons land nog niet mogelijk om zelf ideeën in te sturen. Maar het KNMI denkt daar wel over na, is te lezen op hun website. 'Of en wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk', schrijven de weergoeroes. Spannend, hoor.

Anderen lazen ook: Waarom ruikt regen zo lekker? en Nathalie over winden met namen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zou wel leuk vinden als er storm mellanie zou heten kijk me wel gaaf om mijn naam te gebruiken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.