Foto: Bart Maat

Straf voor vastplakken aan schilderij Meisje met de Parel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een dinosaurus, een tafel in een tv-studio of bekende schilderijen. Actievoerders plakken zich de laatste maanden overal aan vast om aandacht te vragen voor het klimaat. Twee activisten hebben daarvoor nu een straf gekregen.

Vorige week plakten twee Belgische activisten zichzelf vast aan het schilderij 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis in Den Haag. De een plakte zich met zijn hoofd vast aan de glasplaat en de ander lijmde zijn hand vast aan de achterkant. Ze gooiden ook rode vloeistof over zichzelf heen. Een derde activist filmde de actie. Het schilderij is niet beschadigd doordat er een glasplaat voor het schilderij hing.

Straf

Twee actievoerders hebben nu een straf gekregen. Een voor het vastplakken van zijn hoofd en de ander voor het filmen van de actie. Ze moeten een maand de cel in. Zij hoorden hun straf zo snel omdat er gisteren een supersnelrechtzitting werd gehouden. Daardoor kon de rechter snel uitspraak doen.

De derde actievoerder die zich met zijn hand vastplakte hoort later pas of hij ook een straf krijgt. Hij wilde niet meedoen aan de supersnelle zitting en wacht liever tot andere rechters naar zijn zaak kijken.

Nog meer acties

De afgelopen week werden meer protestacties voor het klimaat gehouden. In de Duitse hoofdstad Berlijn plakten activisten zich vast aan een dinoskelet. In Nederland verstoorden demonstranten een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens de opvoering klom één van hen op een stoel om een speech te geven over de klimaatcrisis. De jongen werd al snel door een aantal mensen in het publiek van zijn stoel getrokken en uit de zaal gezet.

Anderen lazen ook: Hierom plakken actievoerders zichzelf vast

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook