Foto: Peter Hilz ANP

Stranden Ameland liggen vol met stinkende diertjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op het strand van Ameland is het druk. Het strand ligt niet bezaaid met mensen, maar met grote hopen stinkende mosdiertjes! 

Mosdiertjes zijn mini-organismen met kleine trilhaartjes, die vooral in de Waddenzee, Noordzee en Zeeuwse wateren leven. Met hun haartjes brengen ze water in beweging en zo weten ze plankton op te slobberen. De diertjes leven in groepen en als zo'n groep te groot wordt kan zo'n groep zó het strand op rollen. En dat gebeurt nu dus op veel plekken. Met miljarden tegelijk nemen ze het strand over. Dat ziet eruit als lange slierten wit zeewier.

Warm water en veel wind

De warme zomer van vorig jaar zou volgens experts een verklaring voor de enorme hoeveelheid mosdiertjes kunnen zijn. Daardoor konden ze lekker groeien! Door de harde wind van afgelopen winter zijn ze waarschijnlijk losgeraakt van de bodem.

Opruimactie

De stranden van Ameland worden inmiddels schoongemaakt met scheppen, kranen en kiepwagens. Dat zal waarschijnlijk een paar dagen duren. Vorige zomer en begin dit jaar werden stranden op de andere Waddeneilanden er ook al mee overspoeld.

Foto boven: een hond durft het wel aan om tussen de stinkende diertjes te gaan liggen. Foto onder: zo zien de mosdiertjes eruit. Foto's: Peter Hilz ANP

Foto: ANP

Anderen lazen ook: Levende zeepaardjes gevonden op Waddeneilanden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook