EPA/STRINGER

Strijd in Oekraïne gaat door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De aanval van Rusland in Oekraïne gaat door. Overal in het land zijn explosies en ook in de hoofdstad Kiev wordt gevochten.  

Gisteren startte Russische president Poetin een oorlog door zijn eigen buurland Oekraïne binnen te vallen. Door het hele land worden bommen en raketten afgevuurd. Volgens de Oekraïense president Zelenski zijn daardoor al ruim 130 Oekraïense slachtoffers gevallen.

Gevechten in hoofdstad Kiev

Russen en Oekraïners vechten al uren om een vliegveld dichtbij hoofdstad Kiev. En ook ín de Oekraïense hoofdstad zijn gevechten uitgebroken. Het leger roept inwoners op zich te verdedigen of te schuilen. Alle metrostations in Kiev zijn geopend als schuilplaatsen die dag en nacht beschikbaar zijn. Op de foto bovenaan dit stuk zie je mensen die daar schuilen.

Rusland dwarsbomen met strafmaatregelen

Westerse landen, waaronder Nederland, proberen Oekraïne te helpen door Rusland hard te raken met sancties. Dat zijn strafmaatregelen tegen Rusland. Die maatregelen moeten onder andere de Russische energie- en transportsector en de financiële sector flink dwarsbomen, waardoor het land minder geld binnenkrijgt. Maar of dat de Russische president Poetin nog op andere gedachten kan brengen, is de vraag.

Steun aan Oekraïners

Veel Oekraïners proberen het land uit te vluchten. Bij de grensovergangen met landen richting het westen staan lange rijen met auto's. Om de mensen in Oekraïne te steunen heeft Stichting Vluchteling giro 999 geopend.

Anderen lazen ook: Rusland begint oorlog in Oekraine 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook