stroomstoring NS bussen

Stroomstoring Amsterdam zorgt voor chaos

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Poef! En weg was de elektriciteit, vanmorgenvroeg in Amsterdam. De stroomstoring had niet alleen gevolgen voor mensen de hoofdstad. 

Koud water, geen licht, geen warm kopje thee: het was vanmorgen geen pretje in 360.000 huizen in Amsterdam. Ook in ziekenhuizen was er even geen stroom. Zij hadden gelukkig reserve-elektriciteit waardoor er niemand in gevaar kwam. Veel mensen belden hulpdienst 112, om te vertellen dat ze in het donker zaten. 

Sommige scholen in Amsterdam bleven dicht omdat het té koud was om les te geven. Supermarkten zaten even met lege schappen, omdat de vrachtwagens geen spullen konden inladen om naar de winkels te brengen. Het was té donker. Om 9:00 uur was de stroomstoring verholpen. 

Treinen
Vooral het treinverkeer had veel last van de stroomstoring. Er reed geen enkele trein van en naar de hoofdstad. Ook de trams en metro's lagen stil. 

stroom NS station

Op station Utrecht Centraal werd het een chaos. Zeker toen tot overmaakt van ramp een achtergebleven tas als verdacht pakketje ('misschien wel een bom!') werd gezien. Een groot deel van het station moest worden ontruimd. Het bleek gelukkig vals alarm. De NS zette bussen in, maar die waren overvol (zie bovenste foto).

Auto's
Op de weg was het sowieso overvol. Omdat reizen met het openbaar vervoer niet lukte, stapten veel mensen in de auto. Maar ook dat leverde chaos op. 

Stoplichten deden het niet en ook de camera's die normaal gesproken de files laten zien, zonden geen enkel beeld meer uit. Als ze het wel hadden gedaan, hadden medewerkers er heel lange rijen auto's op gezien. 

Hoe kan het?
Het (trein)verkeer komt langzaam weer op gang. Op de weg zal het druk blijven. Hoe de storing heeft kunnen gebeuren en hoeveel schade er is, wordt onderzocht.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook