Planeet Mars

Stroomt er modder of lava op Mars?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Is dat nou modder of lava? Wetenschappers vroegen zich af wat ze op hun foto’s van de planeet Mars zagen. Met experimenten in het lab ontdekten ze wat het waarschijnlijk is.

Op foto’s van Mars zijn veel stroperige stromen te zien. Het lijkt op pahoehoe, een vorm van lava die voorkomt op Hawaï. Maar het kan ook modder zijn. Even ernaar toe vliegen om met eigen ogen te kijken, is er niet bij. Daarvoor ligt de planeet te ver weg.

Mars nagemaakt in een kamer

Daarom bedacht een team van Europese onderzoekers een andere oplossing. Ze lieten modder stromen in een ruimte die heel erg op Mars lijkt. Wat blijkt? Door de kou en de lage druk beweegt modder op onze buurplaneet heel anders dan op aarde. Precies zoals op de foto’s, dus waarschijnlijk is het modder.

In dit filmpje zie je het verschil tussen de modder op de verschillende planeten:

Foto boven: NASA/JPL-Caltech

Anderen lazen ook: Alexander (13) bedenkt naam kersvers Mars-karretje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat hebben we daar nou aan? Er zijn mensen en kinderen die doodgaan van honger en ziekte.
Onderziek naar Mars is obnelangrijk en kost heel veel geld. Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.