foto Eco-Runner Team Delft - EcoRunner X 9

Studenten bouwen zuinigste stadsauto op waterstof ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Daar is ie-dan: de Eco-Runner X! Volgens zijn ontwerpers, 27 Nederlandse studenten, is het de meest efficiënte waterstof-stadsauto ter wereld. Maak kennis met 'm in zeven weetjes.

#1

Rijden op waterstof is hartstikke duurzaam. Er komen geen vervuilende stoffen bij vrij.  

#2

Maar auto’s op waterstof zijn er nog niet zoveel. Dat komt omdat de techniek erachter best ingewikkeld is. Ook een tankje waterstof is niet zomaar overal te krijgen. 

#3

De Shell Eco Marathon is een Europese wedstrijd met superzuinige voertuigen. 27 studenten van het Eco-Runner Team Delft gingen dit jaar de uitdaging aan. 

#4

Hun doel: een voertuig ontwerpen dat én extreem zuinig én comfortabel is. Een stadsauto op waterstof dus, waar je gewoon boodschappen in kunt doen.

#5

Dat werd dus de Eco-Runner X. Volgens zijn makers kan hij vijfduizend kilometer afleggen met maar één kilo waterstof. Dat is uniek, want hierdoor is hij vijftig keer zo zuinig als de zuinigste stadsauto op waterstof die nu te koop is.

#6

Wist je dat een Fiat 500 op één kilo (of 0,7 liter) benzine maar twintig kilometer kan rijden?

#7

Door corona gaat de race, waarbij de Eco-Runner X zijn beloftes waar moest gaan maken, niet door. Om toch te bewijzen dat hij écht zo zuinig is, laten zijn ontwerpers hem binnenkort los op een testbaan

Anderen lazen ook: Ken je deze vormen van vreemd vervoer al?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook