Foto: The Ocean Cleanup

Succes voor zeebezem van Nederlandse uitvinder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het ging een paar keer mis, maar de uitvinding van de Nederlandse plastic-opruimer Boyan Slat lijkt nu te werken. Een mini-versie van zijn zeebezem heeft deze week afval opgeveegd.

Met zijn organisatie The Ocean Cleanup wil Boyan de plasticsoep in oceanen met de helft verminderen. Dat doet hij met een enorme buis waar onder water een groot scherm aanhangt. Al drijvend moet die buis plastic troep verzamelen. Daarna komt een schip het afval ophalen. Dat verzamelen lukte steeds niet omdat al het afval weer wegdreef. Begin dit jaar brak ook nog een stuk van de buis af, waardoor het project een tijd stil lag.

Mini-versie

Na zoveel pech lijkt het nu beter te gaan. Boyan en zijn collega's hebben een mini-versie van de buis gemaakt om te testen. Daaraan hebben ze een soort anker met een parachute vastgemaakt, zodat ze het makkelijker kunnen afremmen en meer afval mee kunnen nemen. Dat zie je op de foto hierboven.

Werkstuk op school

Boyan is al sinds zijn zestiende bezig met het plasticprobleem in de oceanen. Op de middelbare school schreef hij een werkstuk over zijn oplossing en daarna heeft hij het uitgewerkt. Daar is hij nu nog steeds mee bezig. Of het uiteindelijk ook echt goed gaat werken, moet nog wel blijken. De volgende stap is nu om een grote versie van de buis te maken. 

Foto: The Ocean CleanupHet afval wordt verzameld door speciale buizen. Foto: The Ocean Cleanup

Anderen lazen ook: Boyan bedenkt oplossing voor plastic soep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook