Standbeeld Hugo de Groot

Succesvol ontsnappen doe je zo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Het is vandaag vierhonderd jaar geleden dat Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte in een boekenkist. Hoe deed hij dat? En hoe zijn anderen ooit ontsnapt? Vier succesvolle ontsnappingsverhalen.

1. Hugo de Groot

Hugo de Groot was een rechtsgeleerde. Prins Maurits had hem wegens landverraad gevangen gezet in Slot Loevestein. Daar mocht De Groot wel lezen en studeren. Zijn boeken werden altijd gebracht en gehaald in een boekenkist. Maar op 22 maart 1621 zat daar geen lading boeken, maar Hugo de Groot zelf in. Hij vluchtte via Antwerpen naar Parijs. De rest van zijn leven bleef hij in het buitenland.

2. Ontsnapt uit Alcatraz

In 1962 ontsnapten Frank Morris, John Anglin en zijn broer Clarence Anglin uit de zwaarbewaakte gevangenis Alcatraz. Zij legden zelf geknutselde nephoofden in hun bed en ontsnapten van het eiland bij San Francisco op een opblaasvlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Ze zijn daarna nooit meer gezien.

3. De lepelvrouw

In 2010 kreeg Hulda Kiel de bijnaam 'lepelvrouw'. Met een verfkrabber en een lepel groef ze een tunnel naar buiten vanuit de koepelgevangenis in Breda. Na een maand werd ze ontdekt en teruggestuurd voor de rest van haar straf.

4. Ontsnapt in een vuilniszak

In 2018 ontsnapte in Rotterdam een gevangene in een grote blauwe vuilniszak. Een vriend die vrijkwam had de zak gekregen om zijn persoonlijke bezittingen in te vervoeren en sjouwde zijn maat zo de bak uit. Per toeval werd de man nog geen twee maanden later weer gespot door agenten. Nu zit hij de rest van zijn straf uit. Zijn handlanger was al eerder weer achter tralies gezet.

Anderen lazen ook: 5 brutale dieren die wisten te ontsnappen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook