Go speler Japan

Sumire (9) is een echte Go-pro

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Japanse Sumire (9) is zó goed in het Aziatische bordspel Go, dat zij zich een echte Go-professional mag noemen. Als jongste speler ooit!

‘Het maakt me blij als ik win’, vertelde Sumire deze week op een persconferentie. Ze begon al op haar derde Go te spelen. Aangemoedigd door haar vader, die in 1998 Japans kampioen werd. Vanaf haar zevende deed ze mee met nationale toernooien. Daarna verhuisde ze naar Zuid-Korea en won in 2017 het Go-kampioenschap voor basisschoolkinderen. Nu woont Sumire weer in Japan waar ze een speciale training van de Japanse Go-bond volgde om jonge talenten nog beter te maken. De Japanners hopen dat zij ooit de wereldtitel zal winnen.

Uniek

‘Dit is uniek’, zegt Michiel Tel, voorzitter van de Nederlandse Go-vereniging. ‘Sumire mag straks meedoen aan internationale toptoernooien en krijgt salaris. Het is ook bijzonder dat ze een meisje is, want er zijn veel meer mannelijke Go-spelers.’ Sumire speelde laatst al een oefenpotje tegen haar grote voorbeeld, de in Azië beroemde Yuta Iyama. ‘Die was erg van haar onder de indruk. Dus ze moet wel heel goed zijn.’

Anderen lazen ook: Wat weet jij allemaal van Japan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook