Gaia satelliet  Illustratie ESA

Super veel sterren in beeld dankzij supersatelliet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het is een grote dag voor de sterrenkunde. De gegevens die satelliet Gaia jarenlang heeft verzameld komen allemaal online. Ze zijn dan gratis te bekijken. Een fantastische bron voor experts die onderzoek doen naar sterren. Maar ook voor iedereen die houdt van alles wat met de ruimte te maken heeft.

Duizend miljoen sterren in kaart brengen om een soort 3D-plattegrond van de Melkweg te maken. Dat was de opdracht die Gaia meekreeg toen de satelliet eind 2013 omhoog werd geschoten. Sindsdien suist het staaltje techniek door de ruimte. Hij bekijkt en noteert waar alle sterren die hij onderweg tegenkomt precies zijn. En ook hoe ze bewegen, van welk materiaal ze gemaakt zijn, wat voor kleur ze hebben en hoe warm het er is.Gaia wordt de lucht in geschoten in 2013  Foto EPA

Beter begrijpen
Op dit moment heeft Gaia al informatie verzameld van bijna 1,7 miljard sterren uit de Melkweg. Een onvoorstelbare hoeveelheid. En al die sterreninfo is vanaf vandaag via de site van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA te bewonderen. Sterrenkundigen zijn hier heel blij mee. Iedereen kan zo meekijken en meedenken en wie weet begrijpen we zo over een tijdje wel beter hoe de Melkweg is ontstaan. Trouwens... die giga hoeveelheid data van Gaia... dat is nog maar 1 procent van álle sterren in het Melkwegstelsel. Duizelingwekkend.

 

Anderen lazen ook: Verste ster ooit ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook