Deze winkeleigenaar aan de Amerikaanse oostkust heeft de etalageramen vast dichtgetimmerd  Foto Reuters

Superorkaan komt eraan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Amerikanen aan de oostkust van de VS zetten zich schrap. Orkaan Florence komt eraan. En volgens de voorspellingen wordt dat een ‘monster’.

Florence zal zo’n beetje donderdagnacht of vrijdagochtend aan land komen. Weerkundigen zeggen dat de orkaan een hele zware jongen gaat worden. Dat betekent dat-ie snelheden kan gaan halen van 250 kilometer per uur. En dat betekent weer dat de kans groot is dat Florence flinke vernielingen aan zal richten.

Extra inslaan
De inwoners van de kustgebieden in het oosten van de VS zijn zich als een razende aan het voorbereiden. Sommigen slaan extra voorraden in, anderen vertrekken. Meer dan een miljoen mensen hebben het advies gekregen om er vandoor te gaan naar veiliger gebied. Universiteiten, scholen en fabrieken zijn vast dichtgegaan. In de staten North en South Carolina, Virginia en Washington DC is de noodtoestand van kracht.
Satellietbeeld van Florence  Foto AFP
Gevangenen verhuisd
In North Carolina zijn honderden gevangenen uit cellen met een licht regime voor de zekerheid verplaatst naar gevangenissen met een streng regime. Die zijn beter bestand tegen zware stormen en ook beter beveiligd. ‘Dit wordt een monster’, zegt de gouverneur van North Caroline over Florence. Het Rode Kruis heeft vast 700 extra mensen ingezet voor noodsituaties.

Plensbuien
Als de orkaan is gaan liggen zullen er dagen van plensbuien volgen, blijkt uit de voorspellingen. En die kunnen weer tot overstromingen leiden. Dus zelfs als Florence er vandoor is, zijn de problemen waarschijnlijk nog niet voorbij.

Anderen lazen ook: 'Wat er na de orkaan gebeurde was veel enger.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps