Beeld ANP
Uitgelegd

Superscherpe foto van oeroude sterren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Astronomen verheugden zich er al een tijd enorm op. En dit is ‘m dan! De allereerste superscherpe kleurenfoto die de James Webb-ruimtetelescoop heeft gemaakt.

Nog nooit heeft een telescoop zo diep en zo scherp in de ruimte gekeken. Op de foto zijn extreem verre sterrenstelsels te zien. De Amerikaanse president Biden mocht de bijzondere foto maandag als eerste bekijken. Hij was onder de indruk en noemde het zelfs 'een historische dag'.

(tekst gaat verder onder de foto)

Beeld ANP

Infrarood

Veel sterren die op de foto te zien zijn, bestaan allang niet meer. Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar de nieuwe telescoop gebruikt infraroodlicht. Daarmee kunnen wetenschappers naar sterren kijken die vlak na de oerknal ontstonden. Die sterren bestaan soms al 13 miljard jaar niet meer, maar het duurt lang voordat het licht bij ons terechtkomt. Omdat het heelal van vorm verandert, verandert dat oude licht ook een beetje. Daardoor is er ander soort licht nodig om dat toch nog te kunnen zien. De James Webb-telescoop kan dat dus.

Onstaan heelal

Astronomen hopen dat die alle foto's die de nieuwe telescoop van de vroege sterren gaat maken meer kunnen vertellen meer over het ontstaan van het heelal.

Anderen lazen ook: Telescoop onderzoekt oeroude sterren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook