Plastic Soup Surfer

Surfen op plastic flesjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Een maand lang wachtte hij al op net de juiste wind. Vandaag kwam die dan eindelijk aanwaaien. En dus stapte kitesurfer (een surfer die zich laat trekken door een vlieger) Merijn Tinga vanochtend in Scheveningen op zijn zelfgemaakte bottle board: een kiteboard gemaakt van plastic flesjes. Zijn plan? De Noordzee oversteken. Voor een record én het milieu.

Merijn Tinga hoopt in een recordtijd de Noordzee over te steken, maar hij voert vooral actie voor het hergebruik van kleine plastic flessen. Want zo zegt de Plastic Soup Surfer: 'Eenmalig is schandalig.' 

Tinga hoopt vanavond rond een uur of zes in Lowestoft in Groot-Brittannië aan te komen. De snelste tijd staat nu op naam van de kitesurfer Stef de Jong die in 2005 slechts 7 uur en 53 minuten nodig had voor de oversteek.

Statiegeld
Het record verbreken zou geweldig zijn, maar Tinga hoopt eigenlijk dat zijn actie ervoor zorgt dat de Nederlandse regering statiegeld op kleine flesjes in gaat voeren. Net zoals dat nu al gebeurt bij grote flessen. De ingezamelde flesjes kunnen dan gerecycled worden. Vermindering van afval in zee, is Tinga's grootste doel als kitesurfer. 

Flesvorm
Zijn kiteboard is niet alleen gemaakt van rondzwervende plastic flessen, maar heeft ook de vorm van een fles. Met zo'n board vlieg je als het ware over de golven. Tinga verwacht ondanks de goede wind een flink zware tocht, vertelde hij aan de NOS.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook