sytze voetbalspullenactie

Sytze in de race voor Amsterdammertje van het Jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De opa en oma van Sytze (10) verhuisden vorig jaar zomer vanuit Tanzania terug naar Nederland. Daar hoorde een mooi afscheid bij: een voetbaltoernooi. Maar een toernooi zonder kleding kon niet vond hij.

Daarom startte hij een actie: hij wilde minimaal tachtig outfits inzamelen. De actie was een groot succes. Hij kreeg zelfs zoveel aandacht dat hij nu in de race is om Amsterdammertje van het Jaar te worden.

Afscheid

Sytzes opa en oma hebben jarenlang in het Afrikaanse land Tanzania gewerkt als kinderarts en verpleegkundige. Eind juli vorig jaar namen ze daar afscheid, met een feest én een voetbaltoernooi voor de kinderen. Sytze zamelde oude voetbalkleren in voor de kinderen die meededen. ‘Mijn oom organiseert het voetbaltoernooi’, vertelde Sytze al eerder aan Kidsweek. ‘Ik dacht: hoe gaan ze dat doen, zonder voetbalkleren?’

Filmpje

En dus besloot hij die in te zamelen, zodat ook de Tanzaniaanse kinderen straks kunnen rondrennen op echte voetbalschoenen en in echte voetbalshirts. Eerst zorgde hij ervoor dat de hele school wist van zijn actie. Ook maakte zijn buurjongen Wiebe een filmpje van hem waarin hij over zijn actie vertelt. Sinds die tijd wisten steeds meer mensen hem te vinden met hun schoenen, shirts en voetbalbroekjes.

Voor iedereen wat

Zijn actie kreeg veel aandacht en hij wist meer dan honderd outfits te verzamelen. Zo had hij voor ieder wat wils, zoals shirts met de namen erop van Messi, Ronaldinho, Benzema en Suárez. Zelf is Sytze fan van Messi. ‘Maar het is lastig om hem na te doen, want hij is links en ik ben rechts.’ 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dylan Haegens wil kinderen met problemen helpen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps