Depot

Te koop: honderden spullen uit Nederlandse musea

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In kelders van Nederlandse musea liggen miljoenen spullen en kunstwerken opgeborgen. Vaak omdat er in het museum zelf geen plaats meer is. Zonde, vinden museumdirecteuren, want zo ziet niemand deze verzameling. Ze gaan daarom 'ontspullen' via een online winkel.

Het plan is dat aan het eind van dit jaar ongeveer dertig musea meedoen met MuseumDepotShop.nl. Dat is naam van de webwinkel waar vanaf 9 april honderden objecten uit allerlei musea te koop zijn. Filmblikken en filmposters uit het Filmmuseum bijvoorbeeld, maar ook oude lansen en speren of maskers uit andere landen.

Ruimte

Een van de oprichters van de webwinkel vertelt aan De Telegraaf dat Nederlandse musea minimaal vier miljoen objecten kwijt willen. Dat is ongeveer 10% van hun collectie. Nu moeten ze alles waarvoor geen ruimte is, bewaren in opslagruimtes. Dat kost niet alleen geld, maar het is ook jammer want niemand die de schilderijen en spullen ziet.

Vuilnisbelt

Soms zijn de voorwerpen zo oud en versleten dat ze niet meer tentoongesteld kunnen worden. Musea bieden ze dan eerst te koop aan bij andere musea of verzamelaars. De stukken die niemand meer wil, gaan nu soms naar de vuilnisbelt. Dat hoeft met de nieuwe webshop dus niet meer. 

Voor de kopers is het leuk om een écht museumstuk te hebben, zegt de organisator van de webwinkel. En voor musea is het een manier om wat extra geld te verdienen.

Anderen lazen ook: Rembrandt mag tentoonstelling openen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.