Cito-toets

Te laag schooladvies voor achtstegroepers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Ga jij dit jaar naar de middelbare school en ben jij blij met je schooladvies? Of denk je dat het hoger had gekund? Dat zou zomaar kunnen! Uit onderzoek blijkt dat 14.000 kinderen uit groep 8 misschien een hoger advies hadden kunnen krijgen.

Dat heeft te maken met de eindtoets. Die is vanwege de coronacrisis dit jaar niet doorgegaan. Dat is erg vervelend voor veel kinderen. Achtstegroepers krijgen normaal gesproken eerst een voorlopig advies van hun juf of meester. Door de eindtoets goed te maken, kunnen kinderen ervoor zorgen dat dat advies nog hoger wordt.

Dit jaar viel die toets weg en moesten kinderen het dus doen met het advies van de juf of meester. Dat was niet voor iedereen het schooladvies waar ze op hoopten. Daardoor konden achtstegroepers met bijvoorbeeld een vmbo-advies niet bewijzen dat ze goed genoeg zijn voor havo.

Vervelend

Uit het onderzoek blijkt dat de geschrapte toets vooral vervelend is voor kinderen waarvan ouders of grootouders uit een ander land komen. Zij scoorden vaak een hoger advies dankzij de eindtoets. Datzelfde geldt voor kinderen uit arme gezinnen.

Goed opletten

De minister van onderwijs, Arie Slob, hoopt dat middelbare scholen komend schooljaar rekening met de geschrapte eindtoets. Scholen moeten extra goed opletten of kinderen wel op het juiste niveau zitten.

Anderen lazen ook: Geen eindtoetsen voor leerlingen in groep 8.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps