beeldscherm telefoon

Te lang naar een scherm kijken slecht voor je ogen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Onderzoekers weten het nu zeker. Te lang en te vaak naar een klein beeldscherm turen is slecht voor je ogen.

Onderzoekers volgden een grote groep Rotterdamse kinderen van hun zesde tot dertiende jaar. Een kwart van deze groep blijkt nu bijziend. Dat betekent dat ze niet scherp kunnen zien in de verte. Op zesjarige leeftijd kon maar 2,5 procent van deze kinderen niet goed in de verte kijken.

Dichtbij

Volgens de onderzoekers gaan de ogen van kinderen achteruit doordat ze vaak én lang naar iets kijken dat dichtbij is zoals tablets en smartphones. Hoewel alleen naar kinderen in Rotterdam is gekeken, denken de onderzoekers dat de uitkomsten voor alle kinderen in Nederland gelden.

20, 20, 2-regel

Een van hen vertelde de  NOS: 'Als je heel veel leest of heel veel dichtbij kijkt en heel weinig buiten komt, dan gaat het oog groeien. Dan wordt het oog bijziend. Als je in je schrift kijkt op school of op je tablet, dan kun je alles nog goed zien. Maar als je in de verte op het bord kijkt, zie je niet meer scherp.'

Hij geeft ook een slim advies: de 20, 20, 2-regel. Niet meer dan twintig minuten op een schermpje kijken en dan twintig minuten rust nemen, zodat je ogen iets anders kunnen doen. En verder zoveel mogelijk buiten spelen. Minstens twee uur per dag.

Anderen lazen ook: Kijk minder op schermen en speel meer buiten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Op school werken wij met bijna alles op de tablets, behalve schrijven en dictees. Dictees vorig jaar zelfs op de tablets. Dat is echt veel te lang voor een dag.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps