Foto: privébezit

Te veel rommel in de lunchtrommel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De tijd van eindeloos ijsjes eten op vakantie is voorbij. Op school eet je gewoon wat er in je trommel zit. Maar dat blijkt bij een hoop kinderen een stuk gezonder te kunnen.

Wetenschappers uit Amsterdam en Wageningen spiekten in de lunchtrommels van ruim vijfhonderd basisschoolkinderen. Een behoorlijk deel (43%) had een zoet drankje met suiker bij zich. Een vijfde had alleen wit brood mee. Op bijna de helft van de bammetjes zat bewerkt vlees, zoals salami of gekookte worst. Ruim een kwart van de kinderen had zoetigheid mee als beleg. En in maar 6% van de trommels zat groente en in 5% fruit. 

Hoe dan wel?

Dat kan beter, vinden de wetenschappers. Een paar snacktomaatjes of een banaan stop je zo in je tas. Ook is water een stuk gezonder dan zoete drankjes. Saai? Doe er dan wat schijfjes fruit in. Neem niet te veel bewerkt vlees, want daar zit veel zout en vet in. Wél goed voor je lijf is volkorenbrood. Neem eens een pistolet of bagel als je de gewone bammetjes zat bent.

Wat heb jij in je trommel?

Hiba (8): ‘In mijn trommel zitten bruine boterhammen met hagelslag, salami of pindakaas. Ook zit er fruit en soms een koekje in. En ik neem altijd water mee. Als er iets over is van de vorige avond, neem ik dat soms mee. Bijvoorbeeld pannenkoeken of pastasalade.’ 

Olly (10): ‘Nu de vakantie voorbij is, probeer ik heel weinig of geen suiker te eten. Ik neem bruin brood met suikervrije pindakaas mee naar school. Normaal eet ik altijd chocopasta. Ik ben niet van plan om dit voor altijd vol te houden. Suiker is toch best wel verslavend.’ 

De lunchbox van Hiba zie je helemaal bovenaan dit stuk op de foto. Olly's suikervrije trommel zie je hieronder:

Foto: privébezit

Anderen lazen ook: Janine over regels over snoep

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook