#tegenKK

#tegenKK: ‘Schelden met kanker is asociaal’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Op het veld van FC Utrecht stikt het van de bekende koppen. Geen profvoetballers dit keer, maar influencers en e-sporters. Zij zijn hier om aandacht te vragen voor schelden met kanker én om een balletje te trappen.

De voetbalwedstrijd is een initiatief van KWF Kankerbestrijding. Zij willen dat mensen stoppen om kanker als scheldwoord te gebruiken. ‘Mensen gebruiken dit woord heel makkelijk, maar het kan iemand echt raken’, vertelt e-sporter Koen Weijland voordat hij het veld opgaat. Weijland draagt net als de andere deelnemers een shirt met #tegenKK erop. Voetbalclubs kunnen het shirt kopen, maar het staat sinds deze week ook online in het voetbalspel FIFA. ‘Door deze hashtag te dragen laat je zien dat je tegen het schelden met kanker bent, zowel online als offline.’

#tegenKK

In Nederland krijgt één op de drie mensen met kanker te maken. Voor hen is het niet prettig als er gescholden wordt met de ziekte. Daar kan ook de elfjarige Julius over meepraten. Hij staat met zijn voetbalvrienden langs de lijn te kijken: ‘Mijn moeder is overleden aan kanker. Daarom vind ik het niet fijn als mensen hiermee schelden. Als klasgenoten het toch doen, zeg ik er altijd wat van.’ Voor die kinderen heeft Weijland nog een tip: ‘Probeer een ander woord te zoeken dat net zo lekker over je tong rolt, maar niet zo pijnlijk is. Het is eigenlijk gewoon heel asociaal om te schelden met kanker.’

Wil jij jouw FIFA-voetballers in het #tegenKK-shirt laten spelen? Via e-sportorganisatie Bundled is het gratis verkrijgbaar.

Hier zie je het campagne-filmpje van KWF Kankerbestrijding:

Anderen lazen ook: 4 tips om vrolijk te vloeken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook