Ook in de horeca is een groot tekort aan personeel. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Uitgelegd

Tekort aan personeel: waar zijn alle werkers?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Klassen die naar huis moeten omdat er geen juf of meester is, treinen die niet rijden door een tekort aan machinisten en restaurants die eerder dichtgaan omdat er geen bediening is. Er is ineens overal tekort aan personeel. Waar is iedereen toch gebleven?

Het is zeker weer de schuld van corona?

Een beetje, al waren er vóór corona ook al tekorten. In ziekenhuizen en op scholen bijvoorbeeld. Maar tijdens de pandemie zijn veel mensen ander werk gaan doen. Obers, die zonder werk zaten, werden bijvoorbeeld timmerman. Of kappers werden postbezorger. Ook kozen meer mensen ervoor om minder te gaan werken. Drie dagen in plaats van vijf bijvoorbeeld. Nu alles weer open is, is het op plekken waar veel mensen zijn vertrokken lastig om nieuw personeel te vinden.

Maar corona is niet de enige reden?

Nee, een ander probleem is dat er in Nederland steeds meer oudere mensen zijn. Er gaan meer mensen met pensioen dan dat er jonge mensen zijn om hun banen over te nemen. En dat wordt komende jaren alleen nog maar erger.

Is er een oplossing?

Bazen die personeel zoeken, kunnen hun banen aantrekkelijker maken. Door meer salaris te betalen bijvoorbeeld. Een andere oplossing kan zijn om werknemers uit andere landen te halen. Maar dan is er weer een ander probleem. Die moeten wel ergens wonen. En er zijn al te weinig huizen. En hoe dat komt, kun je misschien wel raden. Er is te weinig personeel om te bouwen.

Anderen lazen ook: Boze boeren rijden met trekkers over de snelweg

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook