School

Teleurstelling over einde flexibele schooltijden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zelf kiezen wanneer je op vakantie gaat, een keer een dagje vrij plannen. Twaalf scholen hadden de afgelopen jaren een flexibel lesrooster waarin dat kon. De minister van Onderwijs heeft nu besloten het experiment te stoppen.

Een flexibel lesrooster betekent dat leerlingen samen met hun ouders kiezen op welke dagen ze naar school gaan. Zo kun je midden in de week een dag 'verlof' nemen of op vakantie gaan wanneer je wilt. De enige regel is dat je in totaal net zoveel les moet volgen als kinderen op andere scholen. Dat zijn 950 lesuren per jaar.

Experiment

Het experiment met flexibele lestijden in het basisonderwijs begon in 2011. De twaalf scholen die meededen mochten zelf hun vakanties en lesdagen indelen. Ze hoefden zich bijvoorbeeld niet te houden aan de landelijke zomervakantie. 

Fijn voor ouders die liever niet in het drukke en dure hoogseizoen op willen vakantie gaan. Of voor mensen die hun werk en de schooltijden en opvang van hun kinderen beter op elkaar aan willen laten sluiten. Voor leerlingen is het voordeel dat ze af en toe eens een dagje vrij kunnen nemen. 

Zomer

Montessorischool Casa in Pijnacker-Nootdorp deed de afgelopen jaren mee met de proef. De school is 50 weken per jaar open van 8 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds, ook in de zomer. Alleen met Kerstmis is de school twee weken gesloten. Een paar leerlingen vertellen waarom ze daar zo blij mee zijn.

Zelf kiezen

Isabel (11): 'In de zomervakantie kun je hier gewoon naar school. Daarom konden we vorig jaar in april op vakantie naar Thailand. Dat had anders nooit gekund.' Ook Feline (10) is enthousiast: 'Het is heel fijn om zelf te kunnen kiezen. We zijn weleens doordeweeks naar Disneyland gegaan.' 

Lisa (10) zegt: 'In de zomervakantie is het op school lekker rustig. En als ik een keer moe ben of naar het strand wil als het mooi weer is, dan kan dat.' Suzanne (10) legt uit waarom een flexibel rooster fijn is voor haar ouders: 'Als ze moeten werken als anderen vakantie hebben, kan ik gewoon naar school.'

Stoppen

De minister van Onderwijs heeft alle scholen met een flexibel rooster laten onderzoeken. Vorige week liet hij weten dat hij toch niet tevreden is over de kwaliteit van hun onderwijs, hoe blij juffen, meesters, leerlingen en ouders ook zijn. Deze scholen moeten zich daarom vanaf schooljaar 2020-21 weer aan de oude regels houden: vaste zomervakanties en een vijfdaagse schoolweek.

Petitie

Op Casa zijn ze teleurgesteld over deze beslissing. Directeur Tessa Wessels: 'Een flexibel rooster past heel goed bij onze school, want onderwijs en kinderopvang lopen hier in elkaar over. Kinderen leren hier het hele jaar door, ook als ze buiten spelen. Daarom willen we niet zeggen: het is nu vakantie, de school is dicht.'

De school stuurde daarom brieven en een petitie met handtekeningen aan de minister, maar zijn besluit stond vast. Hij zei wel dat hij mee wil denken over andere manieren die scholen wat meer vrijheid geven, zo lang de kwaliteit van het onderwijs maar voorop staat.

Anderen lazen ook: School schrapt groep 7 vanwege lerarentekort.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat SUPER LEUK ik wil ook zoon school met vakantie wanneer je wilt.
Maar JAMMER dat het word afgeschaft

zonde dat et moet stoppen,iedereen was er toch blij mee???? beetje raar van de minister ook, je kan je juist beter consentreren als er minder kinderen in de klas zitten

Teleurstellende en weinig doordachte reactie van de minister... de hele wereld flexibiliseert behalve het onderwijs. Terwijl flexibilisering dé oplossing is voor het lerarentekort en de sluiting van klassen.

Buiten de kaders denken levert veel op, kijk eens hoe aantrekkelijk het onderwijs gaat worden voor jonge mensen wanneer zij als leerkracht niet meer beperkt worden door vaste vakanties. Die vaste vakanties zijn in deze tijd echt heel erg achterhaald. Onze dochter gaat naar Casa en ik merk dat het haar juist goed doet, wij kunnen alles aan haar behoeften aanpassen en ze heeft geen moeite om na een grote vakantie naar school te gaan omdat de vakanties veel meer gespreid door ons worden gepland. En... als je het onderzoek leest is het opgezet door iemand die van tevoren de gedachte had dat dit negatief zou uitpakken voor de resultaten. Vooral scholen includeren die een teruglopend leerlingental hebben of die met een vernieuwend concept starten is echt niet representatief. Casa is een voorbeeld van een school waar het heel goed werkt.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.