Beeld ANP
Uitgelegd

Tenten bij overvol asielzoekerscentrum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel is het zó druk dat er deze week opnieuw niet genoeg slaapplekken waren. Vluchtelingen moesten soms op stoelen of op de grond slapen. Hoe kan dat?

Hulporganisatie Rode Kruis heeft nu vijftig tenten neergezet bij het opvangcentrum. Daar kunnen tweehonderd mensen in slapen. Maar zelfs dat is waarschijnlijk niet genoeg. Volgens het Rode Kruis zijn de tenten echt een noodoplossing. Het is niet de bedoeling dat mensen daar lang in blijven wonen.

Papieren invullen

Het centrum in Ter Apel is een aanmeldplek waar vluchtelingen heen moeten als ze net in Nederland zijn. Ze moeten daar een heleboel papieren invullen en vertellen waarom ze gevlucht zijn. Als ze een beetje zijn bijgekomen, worden ze geplaatst in een ander asielzoekerscentrum in Nederland. De bedoeling is dat vluchtelingen maximaal zes dagen in Ter Apel blijven voor ze verhuizen naar een andere plek.

Overvol

Maar veel van die opvangplekken zijn in de coronatijd gesloten. Daarom moeten vluchtelingen veel langer dan normaal in het aanmeldcentrum in Ter Apel blijven. En dat zorgt voor drukte. Er moeten dus op veel meer plekken in Nederland opvangplekken komen. Veel gemeenten zijn daar druk mee bezig maar het gaat allemaal toch te langzaam.

Protest

Om aandacht te vragen voor de slechte omstandigheden voor de vluchtelingen sliepen tientallen demonstranten deze week op stoelen voor de ingang van het ministerie van Veiligheid in Justitie in Den Haag. De betogers willen dat er zo snel mogelijk een extra aanmeldcentrum bij komt zodat asielzoekers zich sneller kunnen aanmelden en meteen op een normale manier kunnen slapen. Ze vinden ook de plek van het aanmeldcentrum in Ter Apel slecht bedacht. In het dorp is geen station dus vluchtelingen kunnen er moeilijk komen.

Beeld ANP

Anderen lazen ook: Leven in een asielzoekerscentrum

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook